Novus senaste opinionsmätning konsoliderar Liberalernas kris och nedåtgående spiral en god bit under riksdagsspärren. Där befinner sig även KD. Desto bättre går det för Sverigedemokraterna som är det parti i mätningen som ökar mest.
I valet backade samtliga tre allmänborgerliga partier som ingår i det nuvarande regeringsunderlaget. Endast på grund av Sverigedemokraternas framgångar kunde man genom Tidöavtalet bilda regering.
För Liberalerna och Kristdemokraterna har resan nedåt fortsatt efter valet och båda partierna ligger nu en bra bit nedanför riksdagsspärren i väljarstöd. Värst ser det ut för L som inte bara ligger lägst utan där trenden är fortsatt nedåtgående medan KD ser ut att ha stabiliserat sig strax ovanför 3 procent.
Moderaterna backar något men är trots det och trots Sverigedemokraternas ökning fortfarande det största partiet i regeringsunderlaget, även om avståndet är inom felmarginalen. Den stora vinnaren i Novus senaste mätning är SD som ökar med 1,3 procentenheter.
På den rödgröna sidan är det Socialdemokraterna som fortsätter att vinna väljare på att vara i opposition. Ökningen i den aktuell mätningen är dock blygsam och stannar på 0,4 procentenheter.
Samtliga övriga oppositionspartier, V, MP och C backar, och för de två sistnämnda innebär det att de hamnar farligt nära riksdagsspärren. V håller trots tappet fortfarande ett betryggande avstånd till att ramla ur riksdagen.
Enligt Novus egen analys förklaras Liberalernas tapp med väljarflykt till Socialdemokraterna, det vill säga till det motsatta blocket. Det indikerar att det är utpräglade socialliberaler i partiets vänsterfalang som är missnöjda med framför allt samarbetet med SD och nu därför känner sig mer hemma hos Magdalena Andersson.
S-ledaren har också en öppen invit till partiets ledare Johan Pehrson om att byta lag. De aktuella siffrorna ökar chansen eller risken, beroende på hur man ser det, för att något sådant skulle kunna ske. Partiet har också en historik av att göra på det sättet.
Andelen osäkra väljare ökar och utgör i mätningen nästan var tionde. Det innebär också att osäkerheten ökar kring hur det verkligen skulle gå om det vore val idag och de osäkra väljarna skulle tvingas bestämma sig.
Resultaten baseras på 2391 intervjuer genomförda under perioden 25 juni till 16 juli 2023.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.