Nyligen kom regeringen och Sverigedemokraterna överens om att införa nya regler som förbjuder politiska partier att finansiera sin verksamhet genom att sälja lotter, något som Socialdemokraterna tog hårt och nu planerar partiet sin hämnd.

Socialdemokraternas lotteriverksamhet har beskrivits som både oetiskt och avgörande för partiets kassa – omkring 26 miljoner kronor per år drar det in.

LÄS ÄVEN: S-lotterisäljare lurade åldringar – firade med resa till Kanarieöarna

Att man vill stoppa det kontroversiella pengaflödet hävdar partiet beror på något helt annat.

– Det är svårt att tolka det på något annat sätt än att man faktiskt vill minska kritiken och granskningen mot den egna regeringen, säger Lena Hallengren, S gruppledare i riksdagen, till DN.

Enligt Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott, handlar det om att ”dra åt kranen med finansiering” till Socialdemokraterna. Man anser att systemet med partilotterierna är riggade till Socialdemokraternas fördel och syftet med ett förbud är att jämna ut en orättvisa.

Hämnas

Som hämnd kommer Socialdemokraterna nu att agera för att begränsa regeringens möjligheter att få mer makt. Enligt Lena Hallengren kommer man att titta på detta i alla utskott och olika kommittéer som partiet sitter i.

Hon hymlar inte med att åtgärderna görs på grund av regeringens och SD:s planer på att stoppa partiers lotteriverksamhet, men även saker som sänkta bidrag till civilsamhällesorgaisationer, hantering av myndighetschefer och regleringen av universitetsstyrelser.

– Det är klart att det får konsekvenser i relationerna om man har en regering som utnyttjar lagstiftningsverktyget på det sätt som man gör, säger Hallengren.

Nästa steg

Framledes kan stödet till folkbildningen vara ytterligare ett sätt för regeringen och Sverigedemokraterna att rätta till maktbalansen mellan Socialdemokraterna och resten av riksdagens partier.

– Det är ohyggliga mängder pengar som strömmar in till ABF från staten varje mandatperiod. Och det är en integrerad del av den socialdemokratiska rörelsen. Partierna i samarbetet är överens om att man måste försöka göra upp med den här gräddfilen till offentlig finansiering som S har skapat för sig själva, säger en SD-källa.

LÄS ÄVEN: Så ska vänstern i USA hjälpa Magdalena tillbaka till makten