Den nya vänsterregeringen i Tyskland har lovat att landet kommer att stödja Frankrike i arbetet med att skapa ”ett mer suveränt Europa” – det vill säga ett Europa med mer makt över medlemsländernas nationella regeringar.

Uttalandet kommer när Frankrike övertar Europeiska unionens roterande ordförandeskap under de kommande sex månaderna.

– Våra franska vänner kan räkna med vårt stöd från första till sista dagen för att lägga rätt grund inom EU: för en hållbar ekonomisk återhämtning, i kampen mot klimatkrisen, i digitaliseringen och för ett mer suveränt Europa i världen, sade utrikesminister Annalena Baerbock enligt Breitbart.

Den tyska ministern fortsatte med att säga att det franska ordförandeskapet är ett viktigt tillfälle att ”stärka Europa och göra det redo för morgondagens utmaningar” och att Tyskland och Frankrike som ”de närmaste vännerna i Europas hjärta bär ett särskilt ansvar för ett enat EU, handlingskraftigt och framtidsinriktat”.

Ordförandeland

Frankrikes president Emmanuel Macron har redan lovat att nationen kommer att sträva efter att öka Europas makt på världsscenen under sitt ordförandeskap i blocket, som inleddes den 1 januari.

– Vi vill få … ett mäktigt Europa i världen, helt suveränt, fritt att göra sina val och herre över sitt eget öde, sade Macron enligt en rapport från Associated Press.

Macron varnade också för farorna med ”manipulation från vissa stater” och och och ”försök till destabilisering, spänningar även i vårt närmare grannskap”.

Samtidigt som Frankrike inleder sitt ordförandeskap i EU kommer Tyskland att inleda sitt ordförandeskap i G7 samma dag, och Berlin kommer att stå värd för ett toppmöte för de sju nationerna i juni.

Kritiseras

Men planerna på ett allt mer överstatligt EU får kritik. Polens vice premiärminister Jarosław Kaczyński, ledare för landets regeringsparti Lag och Rättvisa (PiS), har anklagat Tyskland för att försöka skapa ett ”fjärde rike” genom att driva på för en federal stat inom EU.

Kaczyński uttalade sig för drygt en vecka sedan i en intervju med polska medier och förklarade att termen ”fjärde riket” inte så mycket var en hänvisning till det nationalsocialistiska Tysklands tredje rike som till det heliga romerska rikets ”första rike”.

Den polske konservative tillade att om hans landsmän skulle gå med på ytterligare federalisering av Europeiska unionen ”skulle vi bli förnedrade på olika sätt” och sade att en sådan förändring av EU skulle innebära ett ”modernt underkuvande” av det polska folket, rapporterar Kronen Zeitung.

Förbundsstat & EU-armé

Tysklands uttalande om stöd för ett ”mer suveränt” EU ligger i linje med den nya regeringens tillvägagångssätt. Koalitionen – som leds av förbundskansler Olaf Scholz – har förklarat att den kommer att verka för ett så kallat ”Europas förenta stater” under sin livstid.

I det dokument som beskriver regeringens mål förbinder sig de tre koalitionsmedlemmarna att ”leda utvecklingen mot en europeisk förbundsstat”, och i dokumentet anges att detta är Tysklands ”särskilda ansvar” som EU:s ”största medlemsstat”.

Baerbock har ställt sig bakom dokumentet och sagt att ”en stark tysk utrikespolitik kan bara vara en europeisk politik”.

Den franska regeringen har också upprepade gånger ställt sig bakom kravet på starkare europeiska band, och en regeringskälla har till och med sagt att Macron var villig att överlåta sin plats i FN:s säkerhetsråd till blocket i utbyte mot inrättandet av en europeisk armé.

Massinvandring ett vapen

Ungerns framgångsrika och omtyckta premiärminister, Viktor Orban, har alltid varit tydlig med sin position, inte minst om massinvandringen och även han kritiserar planerna. Han förklarade:

Europa har beslutat att inleda en postkristen och postnationell era. Med andra ord har Europa tänkt sig en ny era där man kommer att ersätta en politik som bygger på kristna traditioner och nationell medvetenhet med något annat. I brist på en bättre term kallar vi det politik för ett ’Europas förenta stater’.

Han sade även att: de politiska krafter som har för avsikt att skapa ett Europas förenta stater har medvetet transporterat till Europa – och kommer att fortsätta att transportera – mängder av människor från andra kulturer” i tjänst av sina slutgiltiga mål, på grund av en ”bestämd underliggande attityd att, i ett Europas förenta stater, är nationer och deras kristna karaktär mer av en nackdel än en fördel”.