systembolaget-83773
Inrikes

Nu ska hela Sverige få spriten levererad hem till dörren

Publicerad 6/29/2018
Annons

Testverksamhet med hemkörning har under en tid prövats av Systembolaget på ett antal orter i Sverige. Efter att försöket utvärderats beslutas nu att alla svenskar ska kunna få sin alkohol levererad hem till dörren.

Att köa på Systembolaget på fredagar är en gammal svensk tradition som delvis redan har luckrats upp genom införande av snabbköp och lördagsöppet. Men nu behöver man överhuvudtaget inte besöka butiken utan kan beställa ölen, vinet och spriten online och bekvämt få varorna hemkörda. Under en period har detta redan varit möjligt om man bor i Stockholm eller ett fåtal andra utvalda orter.

Riktigt lika förmånligt som för exempelvis mat- och apoteksvaror eller som att beställa pizza blir det dock inte. I motsats till dessa aktörer där man ofta kan få hemkörning samma dag eller dagen därpå och dessutom gratis om man beställer för ett visst belopp, har Systembolaget i omsorg om svenskarnas hälsa byggt in en konstlad fördröjning i leveranserna på upp till sex dagar, för varor ur specialsortimentet det dubbla.

– Det är inte så att man gör en beställning och sen står de utanför dörren en timme senare. Det är inte som att beställa en pizza till dörren, säger Annika Strandhäll, och menar att den långsamma servicen ska uppfattas som något positivt.

En rejäl hemkörningsavgift tar Systembolaget också ut, utöver den höga skatt som varorna är belagda med, en skatt som regeringen höjde så sent som förra året. den lägsta avgiften är 120 kronor. Beställer man mycket är det i motsats till hos exempelvis Ica inte så att Systembolaget bjuder på hemkörningsavgiften. I stället blir den högre, upp till 680 kr.

I syfte att blidka förbudsivrarna har regeringen samtidigt beslutat att alkoglass ska jämställas med alkoholhaltiga drycker och endast få säljas av Systembolaget. Några ambulerande hemglassbilar med alkoglass i Systembolagets regi blir det dock inte.

Regeringen har lämnat förslaget till lagrådet för granskning och om inget oförutsett inträffar kan alla svenskar få sina alkoholvaror hemlevererade från den 1 april nästa år.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons