bil fast snow (1)

Foto: Michael Pereckas

Inrikes

Nu ska kommuner även spara på snöröjning och gatubelysning

Publicerad 11/26/2019
Annons

Rapporter om kommuner som måste spara stora summor pengar på grund av den stora invandringen duggar allt tätare. Nu kommer rapporter om att även infrastruktur och skydd ska skäras ner på. ”Kommer inte vara samma säkerhet och trygghet”, säger Gert Jonsson (M) kommunalråd i Vaggeryd.

Den länge väntade kommunkrisen är nu här med full kraft. Bara för ett par dagar sedan rapporterade Samhällsnytt om att 8 av tio kommuner ska skära ner, främst på äldreomsorg och skola. I Ljusdal läggs äldreboende ner samtidigt som de storsatsat på migranter.

LÄS ÄVEN: Ljusdal lägger ned flera äldreboenden av besparingsskäl – har storsatsat på migranter

Nu kommer så rapporter om att flera kommuner planerar att spara in på vägunderhåll och snöröjning.

Fyra av tio av landets kommuner planerar spara pengar när det gäller vägar och skydd. Av dessa säger 85 procent att man planerar att dra ner på driftskostnaderna vilket kan innebära minskat underhåll av vägar, minskad gatubelysning och minskad snöröjning.

– Ambitionen kommer att sänkas vad gäller vägunderhåll, skriver Gunnel Gyllander kommunchef i Härjedalen till SVT.

Byter ut saltet

I exempelvis Vaggeryd i Småland planerar kommunen att spara genom att dra ner på saltningen av gamla riksväg 1, som i dag är den centrala vägen genom kommunen. Med hjälp av detta räknar kommunen med att kunna spara mellan 200 000–300 000 kronor.

– Rent konkret märks det så att det är inte blir samma säkerhet och trygghet. Det kommer att vara mer snö och man kommer att sanda i stället för att salta och det är klart då får man ta hänsyn till det när man ska åka på vägen, säger Gert Jonsson (M) kommunalråd i Vaggeryd.

LÄS ÄVEN: Kommun föreslår sänkt värme i äldreboenden och skolor – lägger miljoner på hus för ensamkommande

LÄS ÄVEN: Kommun måste spara och sänker värmen på äldreboende – anger invandringen som skäl

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons