Den muslimska friskolekoncernen Römosseskolan med sharia-fundamentalisten och tidigare moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi i spetsen har under lång tid kantats av skandaler kopplade till religionspolitisk radikalism och ekonomiska oegentligheter. Nu stänger Skolinspektionen efter flera juridiska turer ned de tre skolorna i Göteborg.

De tre friskolorna i Göteborgsområdet nischade mot utomvästliga invandrare som inte vill att deras barn ska försvenskas får inte bedriva undervisning efter den 19 november. Skolinspektionen har återkallat tillståndet och anger som skäl ”bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen”.

600 muslimska barn berörs av beslutet som fattades på onsdagen och omfattar Lilla Römosseskolan i Rannebergen, Römosseskolan i Gårdsten och Römosseskolan Agnesberg.

LÄS ÄVEN: M-politiker som förordar kvinnomisshandel får starta ny friskola trots utgånget tillstånd

För kommunen blir det nu ett huvudbry att hitta andra platser för de 600 eleverna som dessutom kan få problem att anpassa sig till en sekulär skola. Det är heller inte säkert att barnens föräldrar accepterar en sådan placering.

Skolorna drivs av föreningen Framstegsskolan och flera av styrelseledamöterna har av olika skäl bedömts olämpliga att bedriva skolverksamhet. För en månad sedan väcktes åtal mot skolornas grundare, eldsjäl och mångårige rektor Abdirizak Waberi för grov ekonomisk brottslighet kopplad till skolverksamheten.

De ekonomiska oegentligheterna ska ha pågått i flera år, mellan 2017 och 2021. När härvan rullades upp tog kommunen beslut om att stoppa vidare utbetalningar till skolorna på 40 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Muslimsk friskola i Göteborg stängs med omedelbar verkan efter lagbrott

Den muslimska föreningen vände sig till domstol och fick rätt. Men ärendet har överklagats till hovrätten i hopp om att de senaste avslöjandena och Skolinspektionens beslut ska kunna rädda skattebetalarnas pengar från att cirkulera i ytterligare ekonomisk brottslighet.

Ekobrottsmyndigheten är inblandad i åtalet mot Waberi som tidigare uppläts en riksdagsplats av Moderaterna i hopp om att det skulle locka fler muslimska väljare till partiet. Den tidigare M-toppen misstänks bland annat ha förskingrat runt 4,5 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar avsedda för skolverksamhet.

Pengarna ska enligt utredningen han förts över till ett av Waberis privata företag och sedan slussats vidare till dennes forna hemland Somalia för att där finansiera diverse islamistiska verksamheter. Waberi nekar till brott.

LÄS MER: Tidigare M-riksdagsledamot startar islamistparti i Somalia för svenska skattepengar

Den övriga styrelsen hävdar att man inte känt till Waberis åderlåtning av skolornas kapital. Det är dock något som myndigheterna rest frågetecken kring då man menar att summorna som försvunnit varit så stora att de svårligen borde ha undgått upptäckt. Det är ett av skälen till att hela styrelsen underkänns av Skolinspektionen för att bedriva fortsatt skolverksmhet.

Waberi rönte stor uppmärksamhet när han bland annat deklarerade att han anser att män ska få ta sig fyra fruar men kvinnor inte fyra makar. För att hålla alla fruarna i Allahs tukt och förmaning menade Waberi också att män har rätt att straffa olydiga hustrur genom att slå dem med tillhyggen, bara man inte slår för hårt. Uttalandena gjorde innan han rekryterades av Moderaterna till riksdagen.

LÄS ÄVEN: Dom i Kammarrätten: Fundamentalist får starta ny muslimsk friskola i Borås