Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Johan Nissinen gick nyligen ut med att han förslår ett ”snabbspår för vuxna transpersoner i vården”. Efter utspelet på sociala medier fick han hård kritik men nu försvarar han sig.
– Många har hört av sig och sagt att det här är ett av de bästa förslagen de har hört.

Det var den 15 augusti han publicerade tre inlägg på Twitter/X där han gjorde reklam för hans förslag om vård för transpersoner. I tråden skriver han bland annat:

Jag föreslår i mitt HBT+program till SD landsdagar i höst att vuxna transsexuella ska ges ett snabbspår så att, vuxna människor snabbt kan få vård, samtidigt som barn ges möjligheten att utredas noggrannare för att undvika permanent ånger i framtiden.

Vuxna förstår konsekvenserna av ett könsbyte och ska inte behöva ta utredningsresurser som barn behöver.

I ett tredje inlägg vill han dock poängtera att han inte anser att de under 18 ska genomgå ett könsbyte.

Mer resurser till personer under 18 menas noggrannare utredningar. Det finns unga som har könsdysfori och de som inte har. De som har det ska kunna få diagnosen för att veta varför de mår dåligt.

Flera aktiva konservativa har reagerat på förslaget som menar i rak motsats till vad Nissinen påstår, att ett snabbspår per definition innebär mer resurser för detta ändamål och därmed mindre till annat.

Kent Ekeroth, oppositionsråd för SD i Dalarna, svarade i tråden:

Jonathan Sager, andra vice ordförande i SD Kalmar, tweetar ett lite kryptiskt tips:

Jonathan Othén, regionråd för Sverigedemokraterna i Region Uppsala, menar att SD:s regionpolitiker inte står bakom detta:

Flera andra SD-företrädare som Samnytt varit i kontakt med uttrycker liknande kritik.

Försvarar: Viktigt för transsexuella

I en intervju med statsradion framför EU-parlamentarikern Johan Nissinen att han har fått positiv respons på utspelet från HTBQ-personer. Detta trots att hans motion, som består av 22 punkter, ännu inte är offentliggjord.

– Det är viktigt att man lyfter flera olika frågor som är viktiga för HBT+-samhället och den här frågan är väldigt viktig för transsexuella människor och det är många som har hört av sig efteråt och sagt att det här är ett av de bästa förslagen de hört, säger Nissinen (SD) till SR.

SD:s landsdagar hålls i höst och inom kort väntas alla motioner bli offentliggjorda.