Det räckte inte med att Apple och Google tog bort Twitter-alternativet Parler från sina digitala distributionsplattformar App Store och Google Play. Även efter att det skett kunde tjänsten fortsätta. Men nu ger sig en annan av de stora IT-jättarna in i nätcensuren. Amazon, världens största företag, tar bort Parler från sin server-tjänst.

Om Parler inte lyckas hitta en ny serverlösning, vilket är en komplicerad uppgift, innan söndag kväll kommer hela tjänsten att gå ner, skriver BBC. Amazon motiverar sitt beslut med att påstå att man hittat 98 stycken bland de miljontals inlägg som postats på Parler som man tolkar som uppmaningar till våld.

Parler har efter omfattande censur av Twitter blivit väldigt populär bland anhängare till Donald Trump och andra konservativa. Trump är själv inte en användare men hans son Donald Trump Jr har ett konto med uppemot en miljon följare. Senatorn Ted Cruz har 4,9 miljoner följare på Parler och Fox News-ankaret har hela sju miljoner.

LÄS ÄVEN: Google förbjuder Parler – socialt nätverk med fokus på yttrandefrihet

”Vi böjer oss inte”

Parlers VD John Matze reagerade tidigare på Googles censur:

– Vi böjer oss inte för politiskt motiverade företag och de auktoritära som hatar yttrandefrihet!

Han varnade även för att Parler kan vara offline i en vecka medan de ”bygger om från grunden”.

Parler var under en period den mest nedladdade appen i USA efter att IT-jättarna censurerat folks inlägg om det amerikanska valet och valfusk.

Censurerat tidigare

I ett brev som CNN kommit över framgår det att chefen för Amazons serverlösning (AWS) ”Trust and Safety team”, Amy Peikoff, påstår att Parler ”inte har en effektiv process för att följa AWS användaravtal”.

Parler kommer tas bort från deras servrar strax före midnatt amerikansk tid.

Amazon har även tidigare censurerat och agerat i likhet med Google och Apple. Exempelvis förbjöd de den brittiske opinionsbildaren och medborgarjournalisten Tommy Robinsons bok att säljas på deras plattform, vilket Samnytt tidigare rapporterat om.

LÄS ÄVEN: Amazon förbjuder Tommy Robinsons bok ”Mohammed’s Koran”

Här är grundaren och VD:n för Parler på CPAC, en politisk konferens för konservativa i USA, där han förklarar varför han startade Parler:

LÄS ÄVEN: USA:s regering kan lagstifta mot sociala mediejättars missbruk av de facto-monopol