En omfattande utredning om Google har inletts av 50 delstatsåklagare i USA. De ska titta på om företaget har missbrukat sin ställning på marknaden. Fokus kommer att ligga på om bolaget missbrukar sin position på marknaden för digitala annonser samt internetsökningar.

Utredningen leds av Texas delstatsåklagare Ken Paxton, enligt the Hill.

– Detta är ett företag som dominerar alla aspekter av reklam på internet och sökningar på internet då de dominerar köpsidan, säljsidan, auktionssidan och även videosidan med Youtube, sa Paxton om Google.

Undersökningen är i en tidig fas och gruppen säger att de inte är redo att diskutera vilka sorts åtgärder de skulle vilja vidta om de fann att internetjätten har brutit mot konkurrenslagar.

Flera utredningar på gång
Samtidigt rapporteras att Facebook står inför liknande åtgärder och sägs vara under lupp i flera utredningar om huruvida de brutit mot USA:s konkurrenslagar. En utredning leds av Demokraten Letitia James från New York och blev offentlig i fredags. Facebook ska även ha gått ut och sagt att de dessutom utreds av USA:s handelskommission (FTC).

Enligt the Hill anser många att den federala staten i USA varit för slapp mot IT-jättarna och att delstaterna nu försöker fylla det tomrummet.

Skandaler omkring IT-jättarna
Tidigare har Facebook betalat omkring 48 miljarder kronor i böter i en uppgörelse med FTC efter anklagelser om att de lurat användare att dela med sig av information. Även Googles moderbolag, Alphabet, utreds av USA:s justitiedepartement för misstänkta konkurrensbrott.

Den ökade granskningen sker sedan Silicon Valley blivit mindre populär bland lagstiftare i Washington efter att en rad integritetsskandaler uppdagats samtidigt som allt fler frågor väcks om de uppnått monopolmakt för att manipulera marknaderna.