En ny art inom dinosauriesläktet Stegosaurus har upptäckts i Asien. Detta kan vara den äldsta hittills kända varianten av arten.

Fyndet kallas Bashanosaurus primitivus. Det är den äldsta Stegosaurus man upptäckt i Asien hittills – och kan även vara den hittills äldsta som upptäckts i hela världen.

Man har hittat 168 miljoner år gamla skelettdelar av axel, rygg, revben, lår och fot samt flera ryggplattor. Fyndet består inte av ett komplett dinosaurieskelett men forskarna är ändå säkra på att det handlar om en nyupptäckt art.

LÄS ÄVEN: Mystiskt snurrande rymdobjekt skickar signaler – förbryllar forskarna

Den faktiska storleken svår att avgöra

Denna Stegosaurus tros ha varit förhållandevis liten med en längd någonstans omkring 2,8 meter från nos till svans.

Forskarna kan däremot inte vara säkra på om skelettet tillhört en vuxen Bashanosaurus primitivus – eller en unge. Därför finns det fortfarande en möjlighet att en fullvuxen sådan var större än vad forskarna har beräknat utifrån fyndet.

I ett pressmeddelande skriver studiens huvudförfattare Dai Hui, forskare vid ett forskningsinstitut i den kinesiska staden Chongquing, följande:

”Dessutom indikerar vår analys av släktträdet att det är en av de tidigast avvikande stegosaurierna tillsammans med Chongqing-ödlan (chungkingosaurus) och huayangosaurus. Dessa grävdes alla fram från Shaximiao-formationen (och levde under) mitten till sen jura i Kina, vilket tyder på att stegosaurier kan ha sitt ursprung i Asien”

Studien är publicerad i sin helhet i den vetenskapliga tidskriften Journal of Vertebrate Paleontology.

LÄS ÄVEN: Mystisk massdöd bland fiskar förbryllar forskare