Samnytt har tidigare skrivit om de fem utomvästliga migranter som såg det som ett sätt att återgälda svenskarnas öppna hjärtan och plånböcker att överfalla och grovt gruppvåldta en kvinna i en park i Malmö. Nu uppmärksammas C-politikern och advokaten Ewa Wressmark, 69, för kontroversiella uttalanden där hon tycker synd om en av gärningsmännen.

I februari dömdes en utomvästlig migrantkvintett till milda påföljder för en brutal grupp- och överfallsvåldtäkt i Kungsparken i Malmö i oktober förra året som innefattade misshandel, förnedring samt såväl vaginal som anal penetration. Alla utom en slapp undan med ungdomsvård eller ungdomsövervakning och ingen av dem kan heller utvisas eftersom de tilldelats svenska medborgarskap.

Advokat tycker synd om sin klient

En av våldtäktsmännen, Amer Tamem, född 2004-10-18 och tidigare invandrad till Sverige som ”statslös”, dömdes emellertid till en något strängare påföljd: fem års fängelse av vilka han behöver avtjäna 3 år och 4 månader efter avdragen rabatt). Det blev också några månaders påbackning när målet prövades i hovrätten.

Amer försvarades under rättegångarna av advokaten och C-politikern Ewa Wressmark som vid sidan av sitt politikerarvode kunde kvittera ut runt 200 000 kronor för domstolsuppdraget, pengar som Sveriges skattebetalare får stå för.

Wressmark säger sig omfamna feministiska värderingar och är ordförande för Centerpartiets kvinnoförbund i Malmö. Det hindrar henne dock inte från att i det aktuella fallet känna mer sympati för sin våldtäktsdömde klient än för hans brottsoffer.

”Hade maximal otur – jättejobbigt”

I en kriminalpodd i regi av statsradions P3 där fallet diskuteras är hon inbjuden som en av diskussionsdeltagarna. Hon förmedlar där sin klients och sina egna känslor av ledsenhet och besvikelse över att Amer inte som hans medvåldtäktsmän klarade sig undan ett fängelsestraff för brottet:

– Han är oerhört ledsen, verkligen ledsen, och arg och besviken över detta. Han fyllde 18 år fyra dagar innan den här händelsen. Han hade maximal otur.

”Oturen” består i att Amer begick våldtäkten en helg försent för att undgå att straffas. Det hade enligt Wressmark varit mycket bättre om han våldtagit kvinnan helgen innan:

– Hade detta hänt helgen innan så hade han, precis som de andra, fått en helt annan påföljd. Dessutom en straffskärpning i hovrätten, så är det här ju jättejobbigt, naturligtvis.

LÄS MER: Syrier döms för grov gruppvåldtäkt i Malmö – kan INTE utvisas

Stark kritik mot uttalandet

Uttalandena har väckt bestörtning hos SR P3:s lyssnare och renderat en rad kritiska kommentarer i sociala medier. Wressmark står dock på sig och i ett inlägg på Facebook (som efter uppmärksamheten låsts) går hon så långt som att hävda att hennes klient helt borde ha frikänts. Där skriver hon att hon känner på sig att Amer är oskyldig.

Skarp kritik kommer även från Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks:

Liknande känslor som Wressmarks har även uttryckts av de andra fyra förövarnas försvarsadvokater, varav flera också deltar i poddavsnittet. De grundar sig i huvudsak på att deras respektive klienter nekat till brottet och hävdar att kvinnan frivilligt ska ha gått med på att misshandlas, förnedras och penetreras vaginalt och analt av fem okända män i samband med att hon promenerade genom Kungsparken.

Wressmark skriver:

”Det finns alltid två sidor av ett mynt. I detta fall är det verkligen så. Jag, och övriga försvarare, anser att det fanns rimliga tvivel och att det fanns ett alternativt händelseförlopp. Våra klienter ansåg det. Domstolarna tyckte annorlunda. Jag är övertygad om att min klient blev oskyldigt dömd”, skriver Wressmark.”

Varken tings- eller hovrättens ledamöter delade försvarsadvokaternas känsla eller tilltro till de fem åtalade migrantungdomarna. Flera av gruppvåldtäktsmännen är dessutom dömda för brott tidigare.

Engagerad mot ”främlingsfientlighet”

Wressmark har i sin politiska gärning för Centerpartiet profilerat sig som ”liberal” motståndare till det hon kallar ”främlingsfientlighet”. Engagemanget rönte uppskattning hos förra C-ledaren Annie Lööf och på bild kan de två ses posera leende tillsammans.

Offret: ”Hela livet har satts på paus”

Den gruppvåldtagna kvinnan mår oerhört psykiskt dåligt efter vad hon utsatts för. I poddavsnittet säger hon att det känns som att ”hela livet har tagit paus” och när hon kan börja leva någorlunda normalt igen kan endast tiden utvisa.

Hon säger vidare att hon hoppas att ingen annan ska behöva råka ut för något liknande eftersom det förstör brottsoffrets liv.

LÄS MER: Hovrätten skärper straffen för gruppvåldtäkt i Malmö