En kvinna skrev på Facebook att ”Varför i helsike är asen kvar i vårt land” och nämnde deras nationalitet. Hon åtalas nu för hets mot folkgrupp.

Det var i en grupp på Facebook som kvinnan skrev kommentaren i en diskussion om åtta män som våldtog en kvinna på ett asylboende år 2011. Hon skrev även att de som lät ”brottslingarna stanna kvar i landet borde fängslas”.

En privatperson valde att anmäla inlägget samt ytterligare ett inlägg där samma kvinna uttryckt sin avsky mot män som gifter sig med minderåriga och sedan kommit till Sverige. Hon ställde även frågan om det borde finnas två lagar i Sverige; en för svenskar och en för de som har koranen som sin heliga skrift.

Detta verkar ha räckt för att åsiktslagen ”Hets mot folkgrupp” ska vara tillämplig, eftersom åklagaren valde att åtala för det brottet. Kvinnan medger att hon skrev kommentarerna men anser inte att det utgör något brott. I förhöret som polisen höll med henne vidhöll hon att ”de som våldtar och mördar skall inte vara här”.

Åsiktsbrottet ”Hets mot folkgrupp” kan ge fängelse i upp till två år.

Tidigare har SD föreslagit att HMF-lagstiftningen ska tas bort och riksdagsledamot Kent Ekeroth har bland annat debatterat frågan i riksdagen.