Sedan ännu en ny mutation av coronaviruset, som dessutom har dubbelt så många mutationer i sitt spikeprotein som hos den fruktade Deltavarianten, dykt upp i Sydafrika faller den svenska kronan.

Den nya varianten har beteckningen B.1.1.529 och bär på en mycket ovanlig konstellation av mutationer som kan undvika kroppens immunsvar och göra viruset mer smittsamt.

I veckan meddelade Storbritannien att man stoppar flyg från Sydafrika och ytterligare fem länder, och britter som återvänder från dessa nationer sätts i karantän. Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kan EU följa efter med samma regler.

Fallande börser

Ännu har B.1.1.529 inte upptäckts i Sverige eller Europa men har påverkat världens börser som faller, liksom den svenska kronan.

– När jag tittar på min skärm är det knappt något grönt, bara rött. Det hänger helt och hållet ihop med covid, säger Andy Maynard på investmentbanken China Renaissance i Hongkong till Financial Times.

Kronan fick ett litet lyft i samband med Riksbankens räntebesked i torsdags men faller nu till den lägsta nivån sedan sommaren 2020. Även räntorna på två- och tioåriga statsobligationer pressas nedåt.