På söndagen samlades vad som påstås vara ett par tusen personer på Gustaf Adolfs torg i Göteborg för att protestera mot Tidöpartiernas förslag för att bekämpa skuggsamhället och få fler migranter som fått avslag att också lämna landet.

Bakom söndagens demonstration stod flera fackförbund tillsammans med politiska organisationer samt nätverk för ”papperslösa”. Man skanderade ramsor som ”Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal” och ”Golare har inga polare”.

LÄS ÄVEN: Stor demonstration mot anmälningsplikt av illegala invandrare

En som närvarande var Christina Sjöberg, läkare och vice ordförande i Västra Götalands läkarförening, som menar att förslaget går emot alla etiska riktlinjer inom vården.

– Bara förslaget riskerar att orsaka en oro som kan hindra människor att söka vård. Vi vill ge en tydlig signal direkt om att den här utredningen inte ens behöver göras, säger hon till Göteborgs-Posten.

Rasistisk politik

En annan var socialsekreteraren Jenny Kronman.

– Med Tidöavtalet har vi gradvis sett en mer och mer rasistisk politik, men det här blev droppen för mig. Offentliganställda ska inte agera gränspoliser, säger hon.

Att följa demokratiskt stiftade lagar är inget hon anser man behöver följa.

– Vi har också en yrkesetik att följa, och där ingår att stå upp för mänskliga rättigheter. Antidemokratiska lagar kan stiftas även i demokratiska länder och det är vår skyldighet som befolkning att protestera för att upprätthålla demokratin.

Diktaturstater

DN har talat med läraren Felix Falk som också fanns på plats.

– Jag skulle bryta mot det relationsskapande uppdraget varje lärare har med sina elever om jag gick med på detta. Men det handlar också om att vi bygger ett samhälle där vi anger varandra. Sådana här historier har man hört i riktiga diktaturstater.

LÄS ÄVEN: Namninsamling på universitet mot anmälningsplikt av illegala invandrare

– Jag tror att ett sådant här förslag kommer slå sönder det Sverige vi känner till. Konsekvensen av förslaget kommer inte bli att fler återvänder, utan att fler gömmer sig ännu, lever ännu mer i misär, att vi misstänker varann, att tilliten slås sönder. Och det är tilliten som gör att ett samhälle fungerar.

Förslaget om anmälningsplikt utreds och ett slutbetänkande väntas i september nästa år.