En ny EU-avgift kan bli ett hårt slag mot Europas storföretag – oavsett om de gör vinst eller inte. EU-kommissionens föreslagna långtidsbudget innehåller nya intäktskällor för att finansiera ökade satsningar på bland annat försvar, forskning och grön teknik. Men kritiken växer – inte minst från tyska industrijättar och regeringen i Berlin.
En av de mest kontroversiella delarna i förslaget är en ny avgift för företag med över 100 miljoner euro i årsomsättning – alltså många av Europas största industrikoncerner. Avgiften ska enligt kommissionen bidra till att minska trycket på medlemsländernas statsbudgetar.
LÄS ÄVEN: EU:s budget föreslås öka kraftigt – Charlie Weimers (SD): “Hota med veto”
Men från näringslivet kommer hård kritik.
– En avgift som tas ut oavsett om företaget går med vinst eller inte är särskilt skadlig, säger Hildegard Müller, ordförande för den tyska bilindustrins branschorganisation VDA.

Hon menar att avgiften hotar att ytterligare försvaga den redan utsatta europeiska industrin och bromsar tillväxten i ett läge där konkurrensen från andra delar av världen är stenhård.
Von der Leyen vill växla upp
Bakom förslaget står EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som vill öka unionens totala budget till omkring två tusen miljarder euro under perioden 2028–2034 – en ökning med 700 miljarder euro jämfört med nuvarande ram.
Pengarna ska bland annat gå till ökade investeringar i försvar, migration, jordbruk, forskning samt teknikområden som digitalisering och bioteknik.
För att finansiera det hela vill kommissionen införa nya så kallade “egna medel”, alltså EU-gemensamma skatter eller avgifter, där storföretagsavgiften är en av hörnstenarna. Det står i strid med en gammal princip om att inga federala skatter ska förekomma i EU.
Tysk regering säger nej
Den tyska regeringen markerar tydligt mot förslaget. Regeringens talesperson Stefan Kornelius säger att det inte är rimligt att höja EU-budgeten i ett läge där alla medlemsländer kämpar för att få ordning på sina egna offentliga finanser.
– Förslaget är inte förhandlingsbart, sade han på onsdagen. Vi kommer inte att acceptera det i sin nuvarande form.

Berlin stödjer visserligen inriktningen på att stärka EU:s konkurrenskraft, men säger blankt nej till nya företagsavgifter.
LÄS ÄVEN: EU:s budget föreslås öka kraftigt – Charlie Weimers (SD): “Hota med veto”
I Sverige har framför allt Sverigedemokraterna riktat hård kritik mot förslaget om en kraftig ökning av EU-budgeten. Men även de tre övriga partierna i det regerande Tidöunderlaget är kritiska.
Risk för utdragna förhandlingar
För att träda i kraft måste budgetförslaget godkännas av samtliga 27 EU-länder och Europaparlamentet. Förhandlingarna väntas bli både långdragna och tuffa – inte minst med tanke på den breda industriella kritik som nu växer fram i Europas största ekonomi.
Sverigedemokraterna har förordat att Sverige stoppar budgetförslaget med sitt veto. Andra medlemsländer kan komma att göra likadant, och det räcker med att ett land säger nej för att förslaget ska falla.