Hopp till Kabul

Ingrid Broms med dömde sexbrottslingen Arif Moradi.

Inrikes

Ny hungerstrejk med afghaner – här är Facebookgruppen som försöker stoppa deportationen

Publicerad 4/8/2018
Annons

På måndag planeras en deportation av så kallade ensamkommande afghaner utan asylskäl. I anslutning till detta pågår en hungerstrejk på Migrationsverkets förvar i Kållered, utanför Göteborg. Bakom aktionen står Facebookgruppen Hopp till Kabul. ”Jag har inte tid nu, jag är upptagen”, säger administratören Ingrid Broms när Samhällsnytt söker henne för en kommentar. På Facebook figurerar hon på flera bilder tillsammans med sexbrottslingen Arif Moradi.

En hungerstrejk har inletts på Migrationsverkets förvar i Kållered, uppger den ideella organisationen, tillika Facebookgruppen Hopp till Kabul i ett pressmeddelande. Det är cirka 30 afghaner som berörs och som därmed har fått avslag på sina asylbeslut. I morgon, måndag, planeras en gruppdeportation av dessa till Afghanistan.

– Vi kommer att hungerstrejka till deportationen stoppas, säger Ali Hassani, en av afghanerna som ska utvisas, i pressmeddelandet.

Facebookgruppen Hopp till Kabul, vars målsättning är att stoppa beslutade utvisningar till Afghanistan, har drygt 2 700 följare och gillas av strax över 2 500 personer. Gruppen startades för cirka ett år sedan i anslutning till regeringens beslut att deportera de afghaner som fått avslag på sin asylansökan. Gruppens administratör är Ingrid Broms, en 31-årig sjuksköterska som engagerat sig för afghanernas sak.

”It’s weekend bitches”

På Facebook gillar hon sidor som No Deportations Without Resistance, Kommunistiska Partiet, Sittstrejken i Göteborg, Ensamkommandes röster, Så lär du dig arabiska på sju dagar, Ingen människa är illegal Stockholm, Stiftelsen Expo, Refugees Welcome, Freedom Flotilla Coalition, Janna Jihad, Allt åt alla Göteborg, Malmö Pride, Palestinier.se, Politism, ETC-tidningarna och Gazas tårar.

Hon poserar dessutom vid ett flertal gånger tillsammans med den dömde afghanske sexbrottslingen Arif Moradi, talesman för ”Ensamkommandes röster”.

På ett av inläggen som Hopp till Kabul publicerat i sin grupp poserar Arif Moradi och Ahmad Mohajer. Moradis t-shirt pryds med texten ”It’s weekend bitches”. Moradi dömdes nyligen till villkorlig fängelsedom och dagsböter efter att ha tafsat på en minderårig flicka på ett konfirmationsläger.

”Svenska myndigheter har vänt ryggen åt ungdomarna. Därför är det viktigare än någonsin att vi står kvar och gör allt vi kan för att ungdomarna inte ska tappa hoppet om en framtid med liv och mening. Insamlingar kommer att ske både till specifika ändamål och till generella behov. Alla bidrag är välkomna oavsett storlek och swishas enklast till Ingrid Broms”, står det att läsa på Hopp till Kabuls Facebooksida.

”Jag ska iväg på teater nu”

När Samhällsnytt ringer Ingrid Broms för att ställa en rad frågor angående hungerstrejken och insamlingen har hon inte tid.

– Nej tack, jag har inte tid nu. Jag är upptagen.

Även nästa dag får Samhällsnytt samma svar.

– Jag har jättebråttom, ska iväg på teater nu.

Det framgår inte hur mycket pengar som Hopp till Kabul har lyckats samla ihop, eller varför Ingrid Broms och hennes Facebookgrupp sätter sig emot lagstadgade utvisningsbeslut av migranter som saknar asylskäl. Det är några av frågorna som Samhällsnytt hade tänkt ställa till Ingrid Broms.

LÄS MER:Ensamkommandes talesperson lovade följa svenska lagar – döms för sexuellt ofredande mot minderårig
LÄS MER:Sexofredade flickans mamma i exklusiv intervju: ”Vi är förkrossade”
LÄS MER:Sexbrottslingen Moradi får stanna i Sverige

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons