modi indien

President Modi. Foto: Prime Minister’s Office, Government of India.

Utrikes

Ny indisk lag förbjuder muslimer att stanna i landet

Publicerad 12/12/2019
Annons

På onsdagen klubbade det indiska parlamentet igenom en ny lag som innebär att migranter från tre grannländer får stanna i landet – så länge de inte är muslimer. Den nya lagen har på vissa håll väckt protester.

Lagen innebär att hinduer, kristna och buddister från Pakistan, Bangladesh och Afghanistan får stanna och har rätt till att bli indiska medborgare trots att de invandrat illegalt. Förutom att de inte får vara muslimer är det enda kravet att de ska ha kommit till Indien före 2015.

Planer finns på att följa upp lagen med ett register där muslimer måste bevisa att de är indiska medborgare från början och inte tagit sig in från andra länder. I delstaten Assam finns redan ett sådant system implementerat vilket kan göra 1,9 miljoner människor statslösa.

I framför allt nordöstra Indien har protester mot lagen genomförts och tiotusentals soldater har skickats till området.

Enligt kritiker försöker premiärminister Narendra Modi att marginalisera muslimerna och förvandla Indien till ett etniskt Hindustan.

Enligt regeringspartiet BJP syftar lagen till att ge en fristad till människor på flykt undan religiös förföljelse.

”Denna dag är en milstolpe för Indien och vår nations moraliska anda av medlidande och broderskap”, twittrar president Modi.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
455Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons