En federal domare har gett delstaten rätt att ta del av plattformarnas interna dokument där det framgår hur man modererar innehåll.

Fallet handlar om Texas försvar av en ny lag som begränsar hur plattformar kan stänga av användare, vilket man anklagas för att göra godtyckligt baserat på individers politiska åsikter.

Domen ger Texas republikanske chefsåklagare Ken Paxton rätt att söka igenom material från medlemmar av två framträdande handelsgrupper som stämt delstaten i ett försök att blockera den nya lagen, bland andra Twitter, Google och Facebook.

LÄS ÄVEN: Texas guvernör skrotar Bidens vaccinkrav

Handelsgrupperna NetChoice och Computer & Communications Industry Association hävdar att lagen kommer tvinga sociala medier att tillåta extremistiskt innehåll som bryter med deras användaravtal och att Paxtons begäran syftar till att motarbeta företagen ytterligare.

Började med Trump

Den nya lagen träder i kraft den 2 december och omfattar sociala medier-företag med mer än 50 miljoner månatliga användare.

Texas guvernör Greg Abbott och andra republikaner har kritiserat sociala medier-företag för avstängningen av före detta president Donald Trump.