I Nya Zealand har en ny lag klubbats igenom som innebär att ingen tobak får säljas till personer födda efter den 1 januari 2009 – varken nu eller för resten av deras liv.

Lagen syftar till att fasa ut tobaken men landets hälsomyndigheter hoppas att rökningen har försvunnit tidigare än så. Målet är att Nya Zeeland ska vara rökfritt till 2025.

LÄS ÄVEN: Kräver undantag från rökförbud för vattenpipor – hotar med ökning av brott

Åldersgränsen för att köpa cigaretter kommer successivt att stiga och någon som vill köpa cigaretter om 50 år kommer att behöva visa legitimation som visar att den är minst 63 år gammal.

Spara miljarder

I enlighet med den nya lagen ska också antalet tobaksåterförsäljare minska från 6 000 till 600 och mängden nikotin i röktobak ska minska.

– Det finns ingen bra anledning att tillåta försäljning av en produkt som dödar hälften av människorna som använder den, säger Ayesha Verrall, biträdande hälsominister i Nya Zeeland.

Enligt Verrall kommer vården att kunna spara miljarder dollar.

LÄS ÄVEN: Danska kommuner inför rökförbud vid hemarbete

Lagen omfattar dock inte e-cigaretter som redan i dag är mer populärt än traditionell rökning i Nya Zeeland. Samtidigt befarar man att en svart marknad kan uppstå och att många små butiker kommer få slå igen.

Är den nya lagen en bra eller dålig idé?