Förslaget är tänkt att gå igenom lagstiftningsprocessen strax innan förbundsdagens medlemmar går på semester. För att byta kön upp till en gång om året behöver tyska medborgare bara besöka folkbokföringen.

”Idag är en bra dag för frihet och mångfald i vårt land”, uppgav Tysklands familjeminister Lisa Paus och justitieminister Marco Buschmann gemensamt i början av juli när de presenterade självbestämmandelagen.

Lagen är tänkt att ersätta en juridisk norm från 1980 som enligt det federala justitieministeriet är ”i huvudsak grundlagsstridig”. Rätten kommer inte längre att behöva ta ställning till en begäran om könsändring och personen i fråga ska inte heller behöva opereras.

LÄS ÄVEN: Regeringen: 16-åringar ska få ändra juridiskt kön

Enligt Paus kommer självbestämmandelagen att förbättra livet för transpersoner och erkänna mångfalden mellan könen.

– Som regering har vi beslutat att skapa en rättslig ram för ett öppet, mångsidigt och modernt samhälle, tillade hon.

Buschmann beskriver lagen en del av livets mångfald.

Bara AfD säger nej

I propositionen föreskrivs också att förfarandet ska hållas konfidentiellt och varje publicering ska bestraffas med böter.

En knapp majoritet av tyskarna, 46 procent, ser positivt på regeringens planer medan 41 procent förkastar dem.

LÄS ÄVEN: Biden ger stöd till könsbyte på barn

Bland de politiska partierna är det bara oppositionen AfD som är emot. Enligt en av partiföreträdarna, Stephan Brandner, har lagen ”ingenting med frihet att göra utan är ett uttryck för en flagrant förnekelse av verkligheten”. Inom biologi kan lagar inte bara ignoreras, påpekar han.