I samband med Black Lives Matters och Antifas härjningar under fjolåret gav man sig på statyer och monument. Vissa revs ned eller vandaliserades. Nu kommer dessa att skyddas i en ny brittisk lagstiftning.

Enligt Robert Jenrick, minister för bostäder, samhällen och lokala myndigheter tillhörande konservativa partiet, kommer den nya lagstiftningen att innebära ett skydd från högljudda mobbar och revisionistiska utrensningar från Labour-kontrollerade kommuner.

LÄS ÄVEN: Efter våldsamheterna – nu ska London rensas på ’olämpliga’ statyer

Lagen kommer att innefatta alla minnesmärken, monument, historiska statyer, plaketter och gatunamn.

Kontext

I stället för borttagandet av statyer kommer lagen att rekommendera att de kontextualiseras. Även om sista ordet kommer att ligga hos Jenrick själv ges lokalinvånare möjligheten att protestera mot nedtagningen av statyer.

Jenrick menar att det inte är rätt att monument, som ofta finansierats med frivilliga donationer från allmänheten, tas bort av mobbar

LÄS ÄVEN: Afrosvenskar kräver att statyer av svenska kungar tas bort

– Vi lever i ett land som tror på rättsstaten, men när det gäller skyddet av vårt arv har rättsprocessen åsidosatts. Det kan inte vara rätt, säger Jenrick.

– Det som stått i generationer borde betraktas eftertänksamt, inte tas bort på ett infall eller på uppdrag av en skränande mobb, lägger han till.