I helgen rapporterades 139 nya fall av den sarsliknande lungsjukdomen i Kina. Sedan dess har även ett fall upptäckts i Sydkorea. Oron är nu stor för ytterligare spridning.

Samtidigt som det kinesiska hälsodepartementet gick ut och påstod att utbrottet var under kontroll inträffade det tredje dödsfallet.

Bara i Kina är nu över 200 personer smittade.

– Den här nya informationen har definitivt ändrat synen för oss inom folkhälsan. De 139 nya fallen gör att det är fler än 200 fall i Kina. Vad som är bekymmersamt är att det sannolikt rör sig om spridning från människa till människa, säger Alexandra Phelan, forskare i global hälsa med inriktning på infektionssjukdomar vid amerikanska Georgetown University, till TT.

Fallet i Sydkorea rör en kinesisk kvinna som besökt huvudstaden Seoul. Koreanska myndigheter försöker nu kartlägga vilka kvinnan kommit i kontakt med under flygresan och vistelsen i landet.

Enligt en rapport från Centrum för global analys av infektionssjukdomar (MRC) vid Imperial College i London kan så många som 1 700 personer ha smittats.

Sjukdomens symptom ska likna andra vanliga sjukdomar som influensa med hosta och feber.

Tre miljarders resande

– Vi är mitt i chunyun, resandet inför det kinesiska nyåret. Vad vi har är tre miljarder resor som kommer att genomföras under perioden, majoriteten med bil, följt av tåg och sedan flyg. När folk reser runt i Kina och internationellt ökar risken för fortsatt spridning, säger Phelan.

Enligt uppgifter ska fall nu även ha upptäckts i Japan och Thailand.