Efter en succe för två veckor sedan när minst en tusen personer samlades i en demonstration mot coronarestriktionerna siktar nu arrangörerna på en massdemonstration med tio tusen deltagare. Samnytt har pratat med talesperson för rörelsen Erik-Stefan Årsjok Sagelind.

Sagelind menar att det inte finns några arrangörer och föredrar att kalla sig själv talesperson.

– Det hela styrs från Tyskland där man har en slags stab. Det är en stor demonstration som ska genomföras i 40 länder. I Sverige blir det förutom Stockholm även i Göteborg, Malmö och Falun.

I Stockholm ska demonstrationen starta kl. 13 på tre uppsamlingsplatser – Sergels Torg, Norrmalmstorg och Mynttorget. Därefter ska deltagarna promenera till Kungsträdgården vid kl. 14.

Initialt var tanken att samlingen i Kungsträdgården skulle bli hemlig så att polisen inte upprättar spärrar, men Erik-Stefan förklarar att en grupp som samordnar aktiviteterna har råkat outa platsen – så nu är den offentlig.

Enligt honom finns det två grupper som samordnar demonstrationen som agerar separat från varandra, men ändå har en bra samverkan. Målet för demonstrationen uppges vara att uppmärksamma de begränsningar av demokratiska fri- och rättigheter som kommit i samband med coronapandemin:

– Vi ska ha en minnesstund för de som dött av covid, drabbats av nedstängningarna på olika sätt och biverkningarna av vaccinet. Det blir en minnesstund och en bön för vårt land. Det är inte längre höger och vänster. Det finns så klart både vänster och högerpersoner med i grupperna, men alla är inriktade på samverkan över politiska skiljelinjer.

Han förklarar att han är troende:

– Vi lever i en antikristlig tid. Sanning blir lögn och lögn blir sanning som det står i Bibeln.

Samtidigt skräder han inte orden om polisens agerande vid förra demonstrationen när flera deltagare skadades och blev omhändertagna av polisen

– Jag tycker det var skamligt agerande från polisen. Vi är inte ovänner med polisen. Men det blev en flaskhals på Guldbron och det bildades ett tryck bakifrån när fler och fler människor anlände.

LÄS MER: Polisens övervåld mot demonstranter i Stockholm – se VIDEO

Han berättar att hans 82-åriga mor blev misshandlad av polisen i tumultet:

– Hon fick först pepparspray i ansiktet och sedan slog en polis henne med batong. Men sedan tog någon annan henne åt sidan. Jag tror att de poliser som stod där var mycket oerfarna – de fick t o m pepparspray på sig själva – det var nämligen så här de sex skadade poliser som det rapporterats om uppkom.

Här kan man se intervjun med kvinnan:

Polisen går ut i statsradion med att de kommer att rusta upp inför lördagen för att upplösa demonstrationen. Hur ska ni agera för att den här situationen inte upprepas?

– Det är ju egentligen ingen demonstration utan en folkfest på gatan. Vi ska bara uppmana folk att gå från Sergels Torg till Kungsträdgården – inte som ett tåg utan en en fiskstim. Det är väldigt öppet där och det blir omöjligt för polisen att spärra av hela Kungsträdgården – och de kan ju inte stoppa folk som själva promenerar på stan heller. Det finns inga flaskhalsar där.

Hur många hoppas du kommer till demonstrationen?

– Minst 1000 men jag hoppas på många fler den här gången – 10 tusen.