0
Utrikes

Ny mätning: Le Pens parti går om Macron i Frankrike

Publicerad 11/4/2018
Annons

En ny opinionsmätning i Frankrike visar att ett ökat antal väljare tänker rösta på det EU-kritiska partiet Nationell Samling i valet till Europaparlamentet i maj nästa år. Nationell samling får i den senaste mätningen från Ifop fler röster än sittande presidenten Emmanuel Macrons socialliberala parti.

Nationell Samling, f.d. Nationella fronten, har för första gången i en opinionsmätning gått om president Macrons parti Republiken på väg (LREM). Mätningen som publicerades under söndagen, kommer från opinionsinstitutet Ifop och visar att 19 procent av väljarna tänker rösta på LREM, jämfört med 20 procent i augusti. Nationell samling, fick 17 procent av stödet i den förra mätningen och klättrar nu till 21 procent, rapporterar brittiska Telegraph.

EU-kritiska partier växer

Självständighetsförespråkaren Nicolas Dupont-Aignans parti, Framåt Frankrike, får 7 procent i mätningen. Frexit-partier får 1 procent vardera. Det sammanlagda stödet för EU-kritiska partier är nu 30 procent. I den tidigare mätningen från augusti var den siffran 25 procent.

Det konservativa partiet Republikanerna som leds av Laurent Wauquiez tappade två procentenheter till 13 procent, medan vänsterpartiet som leds av Jean-Luc Mélenchon föll från 14 till 11 procent.

I en tidigare opinionsmätning från Ifop i maj, fick den sittande presidentens parti hela 27 procent av stödet till EU-parlamentet. En klar ledning mot Nationell samlings 17 procent vid samma tid.

Valet till Europaparlamentet nästa år ser ut att bli stor kamp mellan partier som är positiva till utvecklingen i Europa och den andra sidan, som vill stoppa invandringen och globaliseringen.

Macrons popularitet faller

Under förra veckan presenterade även YouGov en popularitetsmätning, där president Macrons popularitet föll till den lägsta nivån sedan valet 2017. Endast 21 procent av deltagarna var nöjda med presidenten.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
779Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons