I kanadensiska Ontario har energibolaget Ontario Power Generation beslutat att bygga en så kallad SMR, små och modulära kärnreaktorer, intill det befintliga kärnkraftverket Darlington. Efter att ha undersökt olika SMR-koncept valde man till slut GE Hitachis kokvattenreaktor BWRX-300 som beräknas stå klart till 2028.

I flera länder tittar man med stort intresse på de nya små reaktorerna och på vissa håll har man gett klartecken för att bygga sådana.

LÄS ÄVEN: SMR – framtidens energi i Sverige?

I Kanada har Ontario Power Generation och GE Hitachi meddelat att kontraktet för reaktorbygget nu är undertecknat, och projektet är det första kommersiella kontraktet för en SMR avsedd för anslutning till stamnätet. Det tros också vara det första kommersiella SMR-kontraktet i västvärlden.

Reaktorn beräknas stå färdig till slutet av 2028 och väntas bana väg för liknande projekt i fler kanadensiska provinser.

LÄS ÄVEN: Vattenfall vill bygga minikärnkraftverk

BWRX-300 är en kokvattenreaktor med 300 MW elektrisk effekt. I Sverige har Vattenfall inlett en förstudie med målet att bygga åtminstone två SMR vid Ringhals.