lofven-folk-och-forsvar-2018
Inrikes

Ny myndighet för psykologiskt försvar ska förhindra att fel partier vinner valet i höst

Publicerad 1/14/2018
Annons

Statsminister Stefan Löfven uppgav i sitt tal på Folk och Försvar-konferensen i Sälen att en ny myndighet ska inrättas för psykologiskt försvar. Den primära orsaken är misstankar om att Ryssland ligger bakom att britterna röstade för utträde ur EU, att amerikanerna valde Donald Trump till president och att Marine le Pen nådde framgångar i det franska presidentvalet. Man vill nu undvika att Ryssland avgör utgången också av det svenska riksdagsvalet i höst.

– Det finns en uppenbar risk att utomstående vill blanda sig i hur vi fattar våra beslut, slog statsministern fast.

Den nya myndigheten ska ingå i totalförsvaret och dess uppgift definierades av Löfven som ”att bevara det öppna samhällets fria kunskaps- och informationsutbyte”. Myndigheten ska bland annat syssla med att identifiera, analysera och bemöta det den anser vara ”påverkanskampanjer”.

Det framgick inte tydligt av statsministerns tal vad som kvalitativt skiljer en sådan illegitim och oönskad påverkanskampanj från andra opinionsbildande kampanjer inför valet. Ett kriterium förefaller dock – att döma av den kritik och det besked om fortsatta sanktioner mot Ryssland Löfven gav i sitt tal – vara att kampanjen kan misstänkas gillas och ha stöd hos den ryska regimen.

Om att det är valår skvallrade även statsministerns besked att det svenska försvaret, som under flera decennier utan folkligt stöd monterats ned, nu ska få ytterligare 26 miljarder kronor under perioden 2015–2020.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
551Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons