Enligt uppgifter ska Österrike bara vara dagar i från en ny nedstängning men bara för de som ännu inte är fullvaccinerade. Detta görs efter att ett rekordhögt antal nya fall har rapporterats runtom i landet.

Liksom många andra europeiska länder stängde Österrike ned samhället i början av pandemin och har genomfört flera nya omgångar för att försöka få ned smittan. Nu är ännu en omgång på väg i provinsen Oberösterreich med start på måndag ifall man får klartecken från den federala regeringen. Denna omgång kommer dock bara gälla ovaccinerade som i enlighet med de nya reglerna bara får lämna hemmet för att gå till jobbet, handla mat eller träna.

På torsdagen registrerades ca 12 000 nya fall av covid-19, Österrikes högsta siffra hittills. Runt 65 procent av befolkningen är nu fullvaccinerade och nyligen meddelade myndigheterna att de som inte vaccinerat sig skulle portas från restauranger, hotell, frisörsalonger och publika event.

LÄS ÄVEN: Erbjudande: Vaccinera dig och du får en halvtimmes sex på bordell

– Två tredjedelar av alla människor i landet bör inte lida för att andra har varit tveksamma, säger förbundskansler Alexander Schallenberg som också kallat en nedstängning för ovaccinerade ”förmodligen oundvikligt”.

Skulle inte den nya nedstängningen vara tillräcklig kan gruppen utsättas för ännu hårdare begränsningar.

Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ, har fått stort stöd då man uttryckt skepticism inför vaccintvånget och varnat för att ovaccinerade håller på att göras till en andra klassens medborgare.

Nederländerna

Även i Nederländerna har en kraftig uppgång i antalet fall skett med ett rekord på 16 364 nya fall på torsdagen. Regeringen har beslutat att införa en delvis nedstängning från och med lördagen. Exakt vad dessa innebär ska premiärminister Mark Rutte meddela på fredag kväll och restriktionerna kommer att finnas på plats i åtminstone tre veckor.

Samlingar i hemmen kommer att begränsas till fyra personer, alla sportevenemang kommer att hållas bakom stängda dörrar och arbete hemifrån uppmuntras.

LÄS ÄVEN: Ovaccinerade portas från julmarknad

Även vissa delstater i Tyskland kommer att införa begränsningar för ovaccinerade.