svt

Foto: Holger Ellgaard.

Inrikes

Ny rapport: SVT och SR fälls uteslutande för vänsterliberala vinklingar i politiska ämnen

Publicerad 6/10/2019
Annons

En ny rapport från Näringslivets Medieinstitut visar att i de fall där SVT och SR:s fälls i politiska ämnen av Granskningsnämnden lutar vinklingen nästan alltid åt det vänsterliberala hållet.

Studien löper över tidsperioden 2012-2019 där fällningarna i den politiska kategorin analyserats och placerats in på ett politiskt spektrum mellan dels en ekonomisk höger-vänster-skala och dels en vertikal skala, där GAL (Grön, alternativ, libertär/frihetlig) står mot TAN (Traditionell, auktoritär, nationalistisk), den så kallade GAL-TAN skalan.

Granskarna konstaterar att i nästan samtliga fall har SVT och SR fällts för en vinkling som är typiskt för GAL. Samtidigt har de fällts en gång för en ekonomisk vänstervridning, men ingen högervridning kan upptäckas i någon fällning.

På sin hemsida skriver Näringslivets medieinstitut att framförallt partiska uttalanden om invandring och Sverigedemokraterna är överrepresenterade. Utöver det är det Donald Trump, monarkin, skolavslutningar i kyrkan samt abort och HBTQ-kritik som bidragit till överrepresentationen hos SVT:

Framförallt två frågor är överrepresenterade i de GAL-vinklade fällningar: partiska uttalanden om invandring och om Sverigedemokraterna. Andra frågor som bidragit till överrepresentationen av GAL är partiska uttalanden mot Donald Trump, monarkin, skolavslutningar i kyrkan samt abort- och HBTQ-kritik.

Författaren av rapporten, Carl-Vincent Reimers som är medlem i Liberalerna, säger till Expressen att public service inte är politiskt opartiskt:

– Jag skulle säga att resultatet innebär att man inte uppfyller kravet på opartiskhet som man borde göra. Det är en indikator på att public service faktiskt inte är så politiskt opartiskt som man gärna vill ge sken av.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons