Sedan den ryska invasionen av Ukraina har Ryssland vid två tillfällen tagit upp frågan om ett svenskt Nato-medlemskap och antytt att man inte kommer se med blida ögon på något sånt. På onsdagen kommer ytterligare en rysk varning.

Första gången var den 25 februari då Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet, kom med varningen mot Sverige och Finland under en pressträff. Eventuella militära och politiska konsekvenser utlovades ifall länderna skulle gå med i Nato.

LÄS ÄVEN: Ryssland hotar Sverige med ’militära konsekvenser’

Utspel nummer två kom den 11 april och gjordes av Kremls talesperson Dmitry Peskov som menade att Nato-medlemskap för Sverige och Finland inte ger fred, stabilitet och säkerhet i Europa.

Peskov sa att ”alliansen förblir ett verktyg inriktat på konfrontation” och veckan innan uppgav han att Ryssland skulle behöva ”balansera om situationen” med sina egna åtgärder om Sverige och Finland skulle gå med i Nato.

LÄS ÄVEN: Nytt ryskt hot mot svenskt och finskt Nato-medlemskap

Onsdagens utspel kommer åter igen från Rysslands utrikesdepartement via Maria Zakharova som återupprepar sin varning till Sverige och Finland angående ett Nato-medlemskap:

– Vi har gett våra varningar, både offentligt och genom bilaterala kanaler. De vet om detta, så det är ingenting att överraskas av. De har blivit informerade om vart det skulle leda, säger Zakharova i den statskontrollerade tv-kanalen Russia-24, vilket norska Dagbladet uppmärksammar.