När man beslöt att införa mat som falafel och linssoppa på Tannbergsskolan i Lycksele, för att kommunen skulle göra sitt i enlighet med Parisavtalet, gick det hem varken hos eleverna eller föräldrarna. Det hela gick så pass långt att man övervägde skyddstopp.

– Det var lynchstämning, säger Petra Lindblom, kallskänka på skolan, till Kommunalarbetaren.

Kostenheten hade förslag på hur man kunde göra en ny matsedel för förskolor, skolor och kommunala äldreboenden. Maten skulle börja lagas från grunden och en stor del av hel- och halvfabrikaten tas bort. Man hade som mål att göra måltiderna mer vegetariska, mer klimatvänliga och innehålla mer närproducerat.

LÄS ÄVEN: Per Bolund: Vegetarisk köttfärs ska rädda klimatet

”Vi tänker globalt och agerar lokalt”, står på kommunens hemsida och man har åtagit sig att bidra till att de globala målen i Parisavtalet ska uppfyllas.

Lokala politiker och tjänstemän på kommunen gav kostenheten grönt ljus. Reaktionerna blev starka, maten kallades grismat, kattmat och vidrig. På nätet har vuxna uttryckt sin ilska. Man har även ansett att maten ser alldeles för oaptitlig ut.

Som Kumlaanstalten

Då Västerbottens län hade sin klimatvecka i slutet av september satsade man extra mycket på närproducerat och serverade bland annat lasagne med rotselleri, morot och picklade rotfrukter. Då ska vissa elever ha blivit så upprörda att de slängt mat och tallrikar i golvet.

Mikael Ekbäck är ekonomibiträde på Tannbergsskolan och skyddsombud på Kommunal lokalt.

– Jag försökte förklara att klimatveckan bara är en vecka, men de jagade upp varandra. Det kändes obehagligt. Ibland känns det som att man jobbar på Kumlaanstalten, säger han.

Han menar att det handlar om en rädsla för det okända.

Återgick till gamla matsedeln

Till slut ska stämningen ha blivit alldeles för hotfull och aggressiv och kostchefen Klaus Dudenhöfer beslöt att återgå till den gamla matsedeln.

– Vi satsade pengar på framtida miljö- och hälsoproblem, men blev bemötta av en mobb. Att dra tillbaka matsedeln var en ren arbetsmiljöåtgärd, säger han.

Dudenhöfer anses ha fått ta den största smällen och vissa dagar har han knappt haft tid med annat än att svara på ilskna telefonsamtal från föräldrar och kommunbor. Ett tag ifrågasatte han om han överhuvudtaget ville bo kvar i Lycksele.

LÄS ÄVEN: Skola tvingar elever att äta vegetariskt pga ”klimatansvar” – barnen vägrar

Funderingar kring att stänga köket i ett skyddsstopp har förekommit.

– Ja, precis. Det är för personalens mentala hälsa. Nu har det lugnat sig lite, men om det fortsätter som när det var som värst kanske vi måste börja polisanmäla annars, säger Mikael Ekbäck.