Spaniens parlament har röstat igenom ett lagförslag som innebär att barn som har, eller sägs ha, könsdysfori kommer ha laglig rätt att byta juridiskt kön. Samtidigt tar man bort flera krav som tidigare ställts på vuxna, för att göra det lättare för dem att ändra sitt juridiska kön.

Med 188 ja-röster och 150 nej-röster blev lagförslaget godkänt av landets parlament till den regerande extremvänsterkoalitionen Unidas Podemos stora lycka. Framöver kommer således barn under 16 år ha möjlighet ändra sitt juridiska kön, rapporterar Reuters.

Barn som är 13-16 år kommer behöva målsmans eller annan förmyndares godkännande för att få genomföra ändringen, medan det krävs ett domartillstånd gällande barn som är yngre än 13 år.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Transman tacklas av transkvinna – fick hjärnskakning

Konservativa oroliga för konsekvenser

Ledamöterna för Conservative Party uttryckte en oro för att det nya lagförslaget skulle ge rättsligt skydd åt transpersoner som vill angripa riktiga kvinnor på offentliga toaletter och andra gemensamma anläggningar. Men Irene Montero, landets jämställdhetsminister, höll inte med.

– Ingen man behöver utge sig för att vara kvinna för att våldta kvinnor, för att förgripa sig sexuellt på kvinnor. Transpersoner utsätter inte oss kvinnor för risker. Det är löneojämlikhet, kvinnors vårdbörda och sexistiska manliga angripare som utsätter oss för risker, sade Montero.

Hon nämdne emellertid inte det faktum att ”transkvinnor” också är biologiska män.

Även i Skottland går man i samma riktning. Torsdagen den 22 december godkände landets parlament ett lagförslag som gör det lättare för medborgarna att ändra sitt juridiska kön. Bland annat sänktes minimiåldern från 18 till 16 år.

LÄS ÄVEN: Domstolsbeslut: Transkvinnor får ta styrelseplatser öronmärkta för kvinnor