Bland vissa invandrargrupper och årgångar har mer än varannan man fått en dom i ungdomsåren. Det visar en ny analys som tankesmedjan Unitos gjort utifrån data som justitieministern gett till danska parlamentet.

De tittade på hur många män födda 1985, 1986 eller 1987 som fick minst en dom för brott mot brottsbalken mellan de var 15 och 30 år gamla. Exempelvis böter eller fängelse för stöld, inbrott, våld eller människorov. Trafikbrott ingår inte i datan, rapporterar Jyllands-Posten.

222 av de 357 män med ursprung i Somalia från årskullarna hade fått en dom. Det motsvarar 62 procent.  För Libanon var det 322 utav 535, alltså 60 procent. För Marocko var det 54 procent medan Irak, Iran och Jugoslavien låg på över 40 procent.

Vissa invandrargrupper mer brottsbelastade

Folk med bakgrund från Vietnam hamnade på 22 procent och Danmark 18 procent. Andelen för kvinnor har inte räknats ut i undersökningen.

– Siffrorna visar att en mycket stor andel av unga män från några av de stora migrantländerna har blivit dömda för brott mot brottsbaken, sa Lasse Birk Olesen, medgrundare till Unitos.

– Det är några ursprungsländer som visar stora problem med kriminalitet och andra, företrädesvis i Europa och Sydostasien, som nästan är nere på nivå med danskarna.

Kriminologen David Sausdal säger att gruppen inte är kontrollerad för socioekonomiska faktorer och uppmuntrar till mer forskning omkring invandrares överrepresentation i brottsligheten.

LÄS ÄVEN: Danmark: Somalier döms för våldsbrott åtta gånger så ofta som danskar