Efter årets tredje kvartal kan Central Statistical Office (KSH), i en första behandling av uppgifterna, på torsdagen konstatera att Ungerns BNP förväntas stiga med 5 procent detta år. Detta är långt över EU:s genomsnitt. Även Polen hamnar i toppen med sina förväntade 4,2 procent. Samtidigt beräknas Sveriges BNP preliminärt få en tillväxt på låga 1 procent i år.

I Sverige har högkonjunkturen fått ett avslut och årets förväntade ekonomiska tillväxt på en procent är låg i jämförelse med EU-genomsnittet på 1,4 procent. Skillnad är det för länder som Ungern och Polen – som båda styrs av nationalkonservativa partier.

På en presskonferens efter offentliggörandet av Ungerns uppgifter efter det tredje kvartalet konstaterade finansminister Mihály Varga att landets BNP-tillväxt var långt över genomsnittet för EU:s medlemsländer, rapporterar Hungary Today.

Varga sade att tillväxten stöds av regeringens åtgärder för att öka sysselsättningen, förbättra konkurrenskraften, stödja hemmabygge och bättre utnyttja EU-finansiering samt genom investeringsincitament.

Vidare poängterar han att regeringen noggrant följer ekonomisk och geopolitisk utveckling i Europa och resten av världen och att de redan inlett åtgärder för att skydda den ungerska ekonomin från deras inverkan. Fler steg för att skydda ekonomin förväntas vidtas nästa vår, tillade han.

ING Banks chefsanalytiker Péter Virovácz sade att trots Ungerns förväntade stagnation under det fjärde kvartalet kan landets BNP-tillväxt för helåret hamna mycket nära fem procent.

Stefan Löfven har inte lyckats hålla sitt löfte

När Stefan Löfven gick till val 2014 lovade han att Sverige skulle ha lägst arbetslöshet i hela EU år 2020 om han kom till makten – och han har varit statsminister sedan dess.

– Vi ska ha lägst arbetslöshet i Europa. Det kommer att bli mycket mycket tufft att lyckas, det innebär att vi nästan måste halvera vår arbetslöshet från i dag, sade Löfven då.

Då det nya decenniet närmar sig visar den senaste utförda mätningen i september att Sverige har en arbetslöshet på 7,4 procent. Det är en ökning på 0,3 procentenheter sedan augusti. Sverige tillhör nu de fem EU-länder som har högre arbetslöshet än EU:s genomsnitt på 6,7 procent.