Ett nytt fall av kontrovers med Twitter har uppstått sedan en tweet av Donald Trump gömts undan på grund av vad den sociala mediejätten hävdar är ”glorifierade våld”. Man tog inte bort presidentens meddelande men försedde det med en varning som hindrar folk från att se tweeten om man inte först klickar på varningstexten. Igår skrev Trump under en presidentorder som syftar till att ta bort det legala skyddet från sociala mediejättar med anledning av deras som presidenten menar politiskt partiska agerande.

”Denna tweet bröt mot Twitters regler om att glorifiera våld”, stod det i varningen.

Vad Trump skrev om var upploppen i Minneapolis efter att en polis tryckt sitt knä mot en svart mans nacke i flera minuter medan den gripne var i handbojor. Efter att personen avled har staden sett massiva upplopp och undantagstillstånd har utlysts.

Trump skrev med anledning av det nedanstående tweets, varav en alltså den andra censurerades av Twitter:

Trump skriver att det saknas ledarskap i staden som tillåter upploppen att fortgå och att presidenten kommer skicka in nationalgardet (”National Guard”) för att stävja upploppen. Han avslutar med ”När plundrandet börjar, kommer skjutandet att starta”.

Twitter har även stängt av möjligheten att kommentera liksom att ”gilla” inlägget.

Åtgärden kommer efter att Trump igår skrev under en presidentorder som syftar till att ta bort en del av det legala skydd som ges till sociala media-företag.

LÄS MER: Trumps presidentorder underskriven – ska motverka censur av konservativa

Publicist eller offentligt forum?

Trump argumenterar för att dessa plattformar har blivit redaktörer snarare än neutrala plattformar genom att sätta upp ”faktagranskare” och censurera innehåll.

Tidigare har PragerU stämt Google, som äger Youtube, för hur Youtube agerat med PragerU:s videor. Där förklarar de skillnaden mellan att vara en ”publicist” och ett ”offentligt forum”.

Som ett offentligt forum är tillhandahållaren inte ansvarig för det som publiceras på plattformen, eftersom det är användargenererat innehåll. Publicister, t.ex. tidningar, är däremot ansvariga eftersom de väljer innehållet som visas (exklusive eventuella kommentarsfält).

YouTube, Twitter, Facebook med flera kritiseras för att ha lyckats både äta kakan och behålla den: de får rättsligt skydd i egenskap av ”offentligt forum” men utnyttjar samtidigt sin makt för att censurera inlägg och styra vad folk ser, i egenskap av publicist. Detta är kärnan i det Trump nu vill komma till rätta med genom presidentordern och det PragerU försökt åstadkomma gentemot Youtube.

Videon nedan förklarar det hela:

Även Fox News har tagit upp problematiken: