Under den senaste tiden har ett flertal rån skett i Malmö med samma tillvägagångssätt. På Malmöpolisen uppmanar man nu allmänheten att vara vaksam ifall man konfronteras av personer som frågar om man varit vittne till en misshandel.

Rånen har inträffat under de senaste veckorna. Offren är alltid yngre män som går ensamma. De sker såväl dagtid som på natten.

Två män dyker upp och påstår att de har en vän som blivit misshandlad och därför vill de kontrollera om personen varit inblandad. Man tar sedan offret till en mer undanskymd plats där man ber om dennes id-handlingar, som man fotar.

Sedan fortsätter man hota för att få offren att överlämna värdesaker som bankkort och kontanter.

Bör vara misstänksam

Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling uppmanar nu till vaksamhet.

– Då bör man vara misstänksam om att något är på gång. Det är egentligen ett ganska orimligt scenario som de presenterar, att de är ute och letar vittnen till en misshandel. Men de utnyttjar att folk är hjälpsamma och ställer upp, säger Norling till Sydsvenskan.

Goda förhoppningar om gripanden

Även om ingen misstänkt ännu har gripits säger man sig ha goda förhoppningar om att kunna gripa gärningsmännen, vilket också ska vara skälet till att man inte går ut med mer detaljerade signalement. Detta då man bland annat inte vill påverka eventuella vittnen.

– Vi har goda signalementsuppgifter och vissa andra spår. Vi söker aktivt efter dessa gärningspersoner och vi har gott hopp om att närma oss dem.

authorimage