uzbekisk-terrorist-ostersund

Misstänkt terrorist grips i Östersund. Foto: Privat.

Inrikes

Ny uzbek anhållen för terrorbrott – utreds för kopplingar till Akilov

Publicerad 8/15/2019
Annons

Den man som greps på onsdagen i Östersund misstänkt för stämpling till terrorbrott, är enligt uppgift från Uzbekistan. Han utreds nu för kopplingar till Rakhmat Akilov som utförde det blodiga terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Mannen greps vid 11-tiden på onsdagen under tumultartade former av polis med dragna vapen efter att ha försökt köra på fotgängare på Stortorget i Östersund. Han anhölls senare av åklagare misstänkt för förberedelse till mord.

Brottsrubriceringen ändrades under torsdagen till stämpling till terroristbrott. Detta i samband med att ärendet flyttades till Riksenheten för säkerhetsmål och togs över av Säpo.

Misstankarna stöds av fynd som polisen gjort dels i mannens bil och dels vid husrannsakan i mannens bostad. Begäran om häktning ska enligt uppgift lämnas in sent på torsdagen eller under fredagen.

LÄS ÄVEN: Tre begärs häktade efter terrortillslagen i Strömsund och Akalla

Inga skäl till oro enligt polisen
Sedan Akilov greps för det jihadistiska terrordådet i Stockholm 2017 har ett nätverk rullats upp med personer från Uzbekistan som utretts för förberedelser av terrordåd. Onsdagens gripande är det senaste i raden.

Enligt polisen finns dock inga skäl för allmänheten att känna någon oro.

– Hade vi haft uppgifter som talat för något annat så hade vi berättat det för medborgarna, skriver polisen på sin webbplats.

LÄS ÄVEN: ’Ensamkommande’ försökte köra ihjäl fotgängare och cyklister – tingsrätten mildrar brottsrubricering och dömer till vård

Uppdatering: Det framkom under fredagen att Sverige Radios uppgift om land var felaktig. Den misstänkte terroristen är medborgare i Kazakstan, inte Uzbekistan.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1019”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons