kvinna-aldringsbrott-984773
Inrikes

Ny våg av åldringsbrott i Stockholm – utger sig för att vara poliser

Publicerad 2/23/2020
Annons

Polisen i Stockholm tvingas åter gå ut och varna för en liga med bedragare som utger sig för att vara poliser och lurar åldringar på pengar och värdesaker. Offren har varit mellan 82 och 101 år gamla. Det rapporterar bland annat SVT.

Det är inte mer än några veckor sedan som polisen senast gick ut med en varning om en åldringsbrottsliga i Stockholm med samma modus operandi. Ligamedlemmar ringer upp åldringarna och utger sig vara från polisen.

Man säger sig behöva få tillgång till den uppringda personens bankkort och värdesaker för någon utredning och besöker sedan offrets bostad och hämtar sakerna. Den som ringer upp kan exempelvis hävda att någon tagit ut pengar i den uppringde personens namn och att man därför måste träffa personen och ta upp en polisanmälan.

I andra fall har bedragaren sagt sig ringa från personens bank eller från betaltjänsten Swish och sedan lurat den uppringde att lämna ut uppgifter som lett till att dennes bankkonto har kunnat länsas.

Efter ett kortare uppehåll är åldringsbrotten i Stockholm nu i full gång igen. Polisen uppmanar den som blir kontaktad på det här sättet att inte lämna ut några uppgifter som inloggningskoder till banken eller bank-id.

Det finns inga uppgifter om att någon av åldringsbrottslingarna gripits. Enligt tidigare information från polisen är det romska ligor som begår lejonparten av åldringsbrotten.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1248”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons