Enligt det japanska hälsodepartementet har man påträffat ännu en ny variant av coronaviruset hos fyra personer som rest från Brasilien. Varianten skiljer sig från den som hittats i Storbritannien och Sydafrika.

Enligt hälsoministeriet studeras nu den nya variantens egenskaper, hur effektiva vaccin skulle vara på den och hur allvarliga symtom den ger.

I dagsläget finns inga bevis som talar för att den nya stammen skulle vara mer smittsam, uppger landets nationella institut för infektionssjukdomar.

Tolv mutationer

På Brasiliens hälsoministerium uppger man dock att man från japansk sida fått veta att den nya varianten har tolv mutationer varav en redan har identifierats i varianterna i Storbritannien och Sydafrika. Detta innebär en potentiellt högre smittsamhet.

De fyra resenärerna anlände till Tokyo den 2 januari. En man i 40-årsåldern hade svårigheter med andningen och en kvinna i 30-årsåldern hade huvudvärk och halsont. En tonårspojke hade feber medan den fjärde personen, en tonårsflicka, inte hade några symptom alls. Samtliga sattes i karantän på flygplatsen.