vaccinpass

Foto t h: Enriquecornejo

Inrikes

Nya covid-restriktioner trots låga dödstal

Publicerad 1/5/2022
Annons

Enligt bedömare har den så kallade omikron-varianten av covid nu tagit över även i Sverige. Smittan sägs vara hög men farligheten hos denna mutation i gengäld låg. Vaccinen uppges ha förhållandevis dålig effekt på omikron-varianten. Trots detta och relativt låg belastning inom vården inför nu regeringen nya restriktioner, inriktade mot de som valt att inte vaccinera sig.

Idag kl 14 höll regeringen en presskonferens om nya restriktioner med anledning av corona-viruset. Där aviserades att serveringsställen, affärer och researrangörer ska kunna kräva covid-dokument av sina kunder. Så kallad ”samhällsviktig verksamhet”, såsom apotek och mataffärer undantas tills vidare. Även hämtmat ska kunna beställas utan vaccinationsbevis. För ”långväga resor”, till exempel tåg mellan Stockholm och Göteborg, ska däremot vaccinpass kunna krävas.

Detta är vad regeringen presenterade:

– För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter inomhus ställs krav på 10 kvadratmeter per person.
– Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen inomhus och avstånd mellan sällskap på minst en meter.
– Reglering av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus kring både om smittskyddsåtgärder och vaccinationsbevis.
– Sittplats vid långväga kollektivtrafik.
– Vid uthyrning till privata sammankomster: ej fler än vad som är säkert ur smittskyddssynpunkt, dock max 50 personer.

Information om de nya skärpta restriktionerna finns även på regeringens webbplats.

Enligt förslaget ska för näringsidkare den som bedriver verksamheten i nuläget själv få välja om man vill införa krav på vaccinationsbevis för sina kunder. Övriga restriktioner är däremot tvingande.

Det är regeringen själv som beslutar om de nya reglerna, detta med utgångspunkt från den lag som godkänts av riksdagen och som ger regeringen makten att göra förändringarna. Den 1 december 2020 infördes först möjligheten för arrangörer att kräva vaccinbevis för offentliga tillställningar inomhus där fler än 100 personer deltar. Vill man inte göra det tvingas man i stället till regler om maxantal personer per kvadratmeter och avstånd mellan sittplatser.

Men trots att förslaget sägs bygga på frivillighet kritiseras det. Många menar att det är orimligt, rentav grundlagsvidrigt, att kräva en viss medicinsk behandling för att få tillgång till samhället och dess verksamheter.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1032Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons