Polischef Erik Nord Göteborg

Erik Nord/Brottsplatsen. Foto: Faksimil SVT/Instagram

Inrikes

NYA DETALJER OM POLISMORDET: Den mördade körde moped utan polismärkning

Publicerad 7/1/2021
Annons

På torsdagsmorgonen höll polisen presskonferens för att kommentera mordet på polismannen i det särskilt utsatta området Biskopsgården i Göteborg. Det framgick att poliserna färdades på mopeder i området – vilket även är en etablerad taktik i samband med dödsskjutningar i utsatta områden.

Samnytt kunde tidigare på morgonen visa videoklipp från platsen där två uniformerade poliser utförde hjärt- och lungräddning på skjuten kollega vid 22-tiden på onsdagskvällen.

LÄS ÄVEN: Polis mördad i utsatt område: ”Hör du mig, vakna! Kollega skjuten!”

Strax efter klockan nio på torsdagsmorgonen höll Klas Johansson, regionpolischef i Väst och Erik Nord, polisområdeschef, en pressträff.

Johansson kommenterade dödskjutningen som en fruktansvärt tragisk händelse. Myndigheten har inlett en särskilt händelse och kommer med full kraft arbeta för att få fast gärningsmannen.

– Det här är naturligtvis en otrolig tragisk händelse som berör oss alla, det är en kollega som omkommit i tjänsten, säger Johansson.

Under natten har polisen hämtat in flera personer till förhör men ännu finns ingen misstänkt gärningsman och polisen har ännu ingen kännedom om motiv.

Körde moped i området

Enligt polischeferna är den mördade polisen ny i yrket och i 30-årsåldern. Nord berättar att polismannen ska ha arbetat tillsammans med ytterligare en kollega i området och de båda färdades på mopeder – vilket är en ny polismetod i området.

Samnytt kan även berätta att mopeder används frekvent av gängen i samband med dödsskjutningar. Enligt Nord ska polismannen ha burit uniform men i videoklipp från platsen syns det tydligt inte att polismannen bär uniform. Vidare ser både hjälm och moped ut att sakna polismärkning.

Under förmiddagen framkom det ytterligare uppgifter om att polismannen var uniformerad när han sköts.

Ett nationellt beslut om en tyst minut klockan 12 har tagits, flaggor kommer vaja på halv stång i hela landet.

LÄS ÄVEN: Nya polismästarens råd till Malmöborna: Tänk inte på brottsligheten – fokusera på det goda

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
913Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons