Den socialdemokratiska enpartiregeringens makt hänger på ett mandats gunst – det från den tidigare vänsterpartisten men idag partilösa politiska vilden Amineh Kakabaveh. Hennes primära identifikation som kurd snarare än svensk har skapat stora problem för statsminister Magdalena Andersson och de eskalerar nu ytterligare.

Redan när Magdalena Andersson skulle installeras på statsministerposten efter Stefan Löfvens hastiga avgång tvingades hon ge Kakabaveh löften om bland annat ekonomiskt stöd med svenska skattepengar till etnonationalistiska kurdiska grupperingar som tår terrorstämplade PKK nära.

Vad man i Turkiet ansåg om detta var vid det tillfället en icke-fråga för den svenska regeringen. Detta kom snabbt att förändras efter Putin-regimens invasion av Ukraina och omsvängningen i Natofrågan.

Turkiet hotar med Nato-veto

Det för Nato strategiskt viktiga medlemslandet Turkiet hotar med att lägga in sitt veto mot svensk medlemskap om Sverige inte upphör med att stödja vad som i Turkiet betraktas som terroristorganisationer. Magdalena Andersson ställdes återigen inför valet att gå Turkiet till mötes eller att förlora egna regeringsmakten om hon inte fortsatt gick med på Kakabavehs nu ytterligare förstärkta kurdkrav.

Andersson valde regeringsmakten framför Nato och Sverige står nu än längre från Turkiet i förhandlingarna om att landet ska dra tillbaka sitt hot om veto. Och nu ställs statsministern inför att behöva förbistra relationerna till Turkiet ytterligare för att kunna sitta kvar och kunna regera på sin egen politik.

Vilden hotar fälla regeringens budget

Konkret handlar det om regeringens vårbudget som inom kort ska godkännas eller underkännas av riksdagen. I den andra vågskålen ligger Turkiets krav på att Sverige häver sitt vapenembargo mot landet.

Embargot är i sig ett stöd till de kurdiska etnonationalisterna som Erdogan-regimen ligger i ett lågintensivt krig med. Många menar dock att det inte logiskt går att motivera om Sverige går med i Nato – man kan inte begära att ett land ska försvara oss militärt samtidigt som man inte anser att landet ska få köpa vapen, är resonemanget.

Pressa behålla vapenembargo mot Turkiet

Det senaste i raden av krav från Kakabaveh är dock att Sverige inte viker från de bilaterala sanktionerna mot Turkiet när det gäller vapenexport. I annat fall avser hon rösta emot regeringens budget, vilket i så fall skulle innebära att S-regeringen får regera på oppositionens budget.

– Det vore som om jag skulle skicka vapen dit som används mot kurderna, motiverar Kakabaveh sitt ställningstagande.

Samtidigt säger hon att hon under onsdagen kommer att rösta för att avslå oppositionens vårändringsbudget. Att hon inte stödjer den innebär dock inte att hon kommer att rösta ja till regeringens budget i nästa vecka. Det hänger helt på om hon får gehör för sina kurdiska krav som partilös politisk vilde i riksdagen.

Magdalena Andersson aviserade att hela regeringen skulle avgå om hårt kritiserade och flerfaldigt KU-prickade justitieminister Morgan Johansson avsattes genom misstroendeförklaring, något som undveks genom att Kakabaveh blidkades. Däremot har statsministerns sagt att regeringen inte kommer att avgå om man återigen tvingas regera på oppositionens budget.