Det för sitt goda klimatsmarta entreprenörskap hyllade batteriföretaget Northvolt, var i själva verket ett cyniskt rovkapitalistiskt upplägg för att bakom en grön fasad hösta in mångmiljonbelopp på rådande klimatalarmistisk hysteri. Det hävdar bedömare nu när företaget ligger i ruiner, de anställda som inte har dött står utan jobb men cheferna stegar ut genom grindarna med välfyllda fickor.
Nyligen meddelade Northvolts vd Peter Carlsson att han avgår. Men innan han lämnade vad han visste var ett läckande skepp på väg att sjunka såg han till att sälja av sina aktier för hundratals miljoner till intet ont anande aktörer som fortfarande satte tilltro till det upphaussade företaget som även ledande rödgröna politiker gått i god för.
LÄS ÄVEN: Importerade 1800 arbetare – nu riskerar många få åka hem
Carlsson är dock inte ensam i företagsledningen att ha vittjat Northvolt på stora summor pengar och säkrat dem för egen del innan vad som nu ser ut att bli en regelrätt konkurs är ett faktum. Värre är det för den vanlige arbetaren som nu står utan jobb – ett flertal av dem gästarbetare som gjort av med sina besparingar för att flytta till Sverige och Skellefteå för vad man trodde skulle bli ett tryggt framtidsjobb.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.Om de får stanna i Sverige nu när de blivit arbetslösa och det till jobbet kopplade uppehållstillståndet upphör att gälla, är fortfarande oklart. Slipper sådana problem gör de anställda – flera till antalet – som under mystiska omständigheter dött i arbetsplatsolyckor.
LÄS ÄVEN: Northvolts vd fick guldmedalj av kungen
Flera hundra anställda har skrivit under ett upprop där de kräver en ursäkt från Northvolts företagsledning för att trots mångmiljardförluster och konkurshot vilja fortsätta betala ut rundhänta bonusar till vad man beskriver som företagets nyckelpersoner.
Går med storkovan ur Northvolt-härvan
I spetsen av den exklusiva kretsen finns tidigare vd Peter Carlsson (upptill, till vänster) som alltså sålt sina aktier i Northvolt för 200 miljoner kronor i samband med att han vände ryggen åt företaget och gick. Upprördheten är stor bland de anställda, som under förespegling att tjäna rejält med pengar i det påstådda framtidsföretaget erbjöds och nappade på att köpa andelar i Northvolt.
I motsats till Carlsson har de anställda förbjudits att sälja sina andelar, trots att det enligt villkoren för aktieprogrammet skulle vara möjligt. Nu står man där med värdelösa andelar och aktier. Ilskna är också många underleverantörer som inte fått sina fakturor betalda, samtidigt som företagsledningen tillskansat sig stora summor pengar ur företaget.
LÄS ÄVEN: Forskaren: “Inte förvånad om Northvolt går i konkurs”
En av de som lämnar det sjunkande skeppet allt annat än lottlös är medgrundaren Paolo Cerruti (upptill, i mitten). Han är delägare i Northvolt via sitt aktiebolag Quantum Leap AB och dessutom vd för Northvolts verksamhet i USA. Under åren 2021 – 2023 höstade han in drygt 100 miljoner kronor i ”finansiella anläggningstillgångar” och i år har han beviljat sig själv en aktieutdelning på 71 miljoner kronor.
Någon som inte heller går till botten med fartyget är Emma Nehrenheim (upptill, till höger), som kallat sig för “hållbarhetschef” och varit en del av den högsta företagsledningen sedan 2017. Då hade hon inga stora summor på banken men 2022 var saldot 14 miljoner kronor, tjänade inte på arbete utan i form av kapitalinkomster.
Än större kapitalinkomster på att ha ledande befattningar i Northvolt har Emad Zand (nedtill, till vänster) haft, närmare bestämt 45 miljoner kronor. Till detta kommer ytterligare 79 miljoner kronor i värdepappersvinster i Zands eget holdingbolag, som bland annat är delägare i Northvolt.
Företagets finansdirektör, Alexander Hartman (nedtill, i mitten), lämnade sin post på Northvolt i somras efter att ha misslyckats med att övertala investerare att sätta in ännu mer pengar i företaget. Han gick inte med tomma fickor från den krisande batterijätten, utan med en bra bit över tio miljoner kronor som såldes via han dittills vilande egna företag som väcktes till liv. Pengarna kom enligt årsredovisningen från att ha “sålt andelar i Northvolt AB”.
Kommunikationschefen Jesper Wigardt (nedtill, till höger) – fram till 2023 ansvarig för att marknadsföra den gröna batterijätten bland politiker och andra opinionsbildare – såg, innan han slutade, till att tillskansa sig kapitalinkomster på 13,5 miljoner kronor.
LÄS ÄVEN: Moderat riksdagsman kräver: “Granska Northvolthaveriet”
Marknadschefen Christofer Haux, produktionschef Fredrik Hedlund, en tidigare rekryteringschef, den avgångna bolagsjuristen (av en händelse gift med vd:n Peter Carlsson) är ytterligare personer i toppen av Northvolt som under flera år ska ha vittjat företaget på stora kapitalinkomster.
Det rör sig i påfallande många fall om pengar som man tillskansat sig omedelbart efter att man lyckats övertala investerare att sätta in pengar i Northvolt i tron att dessa skulle användas till verksamheten, inte hamna i toppskiktets fickor.
“Rovkapitalism” bakom grön fasad
Peter Vennblad på Svenska Dagbladet är en av dem som grävt i Northvolt-röran och skriver kritiskt om den “rovkapitalism” han menar har pågått bakom den fina gröna fasaden. Enligt Vennblad har en omfattande mörkläggning skett av de många och allvarliga problem som Northvolts produkter varit behäftade med. Att man valde att köpa undermålig tillverkningsutrustning från Kina uppges också ha bidragit till problemen.
Ingen av de som på det här sättet skott sig på att finnas i Northvolts ledning vill idag prata med media, eller så hävdar man att det man ägnat sig åt “är helt normalt” bland personer i företagsledningar, vilket om det är sant inte gör saken bättre. Företaget har lovordats också från politiskt vänsterhåll, där man annars knyter ilskna nävar mot kapitalister. Idag när gröna entreprenörer visar sig vara lika goda kålsupare som andra, är tystnaden därifrån påtaglig.
“Sminkat grisen” för omvärlden
Vennblad citerar i sin granskande artikel källor inifrån företaget som uppger att man “under lång tid försökt få ledningen att förstå vidden av både de tekniska och ekonomiska problemen, men att den inte velat lyssna“. VD Peter Carlsson uppges varit mer intresserad att skrolla på mobilen än att aktivt delta på de lednings- och styrelsemöten där han närvarat.
Allmänt har ansvariga på Northvolt enligt källor sålt en lögn gentemot finansiärer och allmänhet. Beslutsfattandet har, som en av källorna formulerar det, handlat om att ”sminka grisen inför en kommande börsintroduktion”. De höga chefer som i smyg sålt av sina aktier i Northvolt har, enligt Vennblads uppgiftslämnare, med andra handen pressat lägre chefer att behålla sina aktier och uppmanat dem att “tro” på företaget och att börsintroduktionen skulle bli ett lyft.
Det är heller inte bara de anställda på Northvolt och företagets lurade underleverantörer som får ta notan av den gröna cirkusen. När de höga företagsledarna sålde sina aktier kunde de få bra betalt på grund av att företaget beviljats offentligt garanterade lån, övertalat kommunledningar att investera invånarnas skattepengar och, inte minst, lovordats av åtskilliga toppolitiker på riksplanet som hjälpte till att marknadsföra Northvolt som “grönt, världsledande och hållbart“.
Liknande berättelser kan vara på väg att rullas upp i vindkraftsbranschen, där så gott som samtliga involverade företag går med brakförlust. Många befarar att det inte blir företagets toppskikt som får ta notan, utan skattebetalare och pensionssparare, vars pengar ovanför deras huvuden investerats i snurrorna.
Läs alla artiklar på Samnytt om Northvolt HÄR.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.