balkonger bostadshus

Foto: Holger Ellgaard.

Inrikes

Nya lagar på hyresmarknaden – andrahandsuthyrning kan ge fängelse

Publicerad 9/12/2019
Annons

Den 1 oktober träder nya lagar i kraft för hyresrätter. Dessa gör så att lägenhetsinnehavare utan varning kan vräkas ifall de antingen hyr ut utan lov eller tar ut en för hög hyra – gör man båda kan det ge fängelse.

Det var i våras regeringen klubbade igenom ett antal skärpningar för hyresmarknaden. Dessa innebär både att den som köper ett hyreskontrakt svart, och den som hyr ut svart, riskerar fängelse.

– Det som skärps är att hyresvärden kan säga upp hyresavtalet utan att behöva varna hyresgästen innan. Tidigare har det behövts en varning och hyresgästen har då haft en chans att rätta sig, säger Ellinor Rapp på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Då en hyresvärd får vetskap om att någon hyr ut i andra hand utan lov kan kontraktet sägas upp ”till omedelbart upphörande”. Ellinor Rapp tror att de nya lagarna kommer att användas flitigt. I Göteborg ska man redan ha sett en stor ökning av uppsägningar på grund av olovlig andrahandsuthyrning.

Fängelse i upp till fyra år
När det gäller hur mycket man får ta ut i hyra vid andrahandsuthyrning är det sin egen förstahandshyra plus maximalt 15 procent för kostnader som el och bredband med mera som gäller. Tidigare har man riskerat få betala tillbaka överhyran för ett år tillbaka, nu förlängs denna tid till två år och dessutom riskerar kontraktet att sägas upp utan varning.

Den som gör sig skyldig till både olovlig andrahandsuthyrning och ta ut en oskälig hyra riskerar böter eller fängelse i upp till fyra år. Den som köper ett svart hyreskontrakt riskerar två års fängelse.

– Vi inser att det blir hårt för en del, men vi vill ha en legitim hyresmarknad. Det är fullt rimligt att man inte ska kunna köpa sig förbi en kö eller ta ut för hög andrahandshyra, för det är de svagaste som blir satta i klistret varje gång, säger förbundsjurist Johan Mirtorp på Hyresgästföreningen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons