gynundersokning-83773
Inrikes

Nya larm om kliniker som utför ”oskuldsoperationer”

Publicerad 1/20/2021
Annons

En ny klinik med flera filialer har slagit upp dörrarna i Stockholm. Nab-kliniken erbjuder så kallade mödomsreparationer för flickor som lever i invandrade hederskulturer. En operation för att framstå som oskuld kostar drygt 15 000 kronor. Det rapporterar RFSU.

Att bruden ska vara oskuld på bröllopsnatten är något som tillhör historien i den idag jämställda västvärlden. Men i takt med omfattande invandring från lågutvecklade misogyna kulturer har sådana föreställningar åter fått ett fäste i bland annat Sverige.

Kliniker som erbjuder ”reparation av mödomshinnan” har en stor kundkrets inom grupper som tagit med sig sin hederskultur till Sverige, där en dotter ska giftas bort och måste kunna visa blod på lakanet på bröllopsnatten och dölja att hon inte är sexuellt orörd innan äktenskapet.

Nu slår RFSU:s organ Ottar larm om att en ny sådan aktör, Nab-kliniken, slagit upp portarna med ett flertal filialer i Stockholm.

Tidningen påpekar samtidigt att det är en vanföreställning att det finns någon mödomshinna som blockerar slidgången och som ”spräcks” vid första samlaget. I stället finns slemhinneveck i slidgången som ibland men ofta inte kan orsaka små blödningar vid första samlaget.

Bita Eshraghi är gynekolog och biträdande överläkare på Amel-mottagningen och säger i en kommentar till Ottar om uppgifterna att det som läkare är djupt oetiskt att agera emot aktuell vetenskap och agera som om mödomshinnan existerar. Hon menar också att läkare därigenom reproducera en misogyn norm bland invandrare som motverkar deras integration i det moderna, upplysta västerländska samhället

Eshraghi menar att de här operationerna bör betraktas på samma sätt som könsstympning av kvinnor där man syr ihop slidöppningen för att säkerställa att flickan inte kan ha sex före äktenskapet. Hon anser att vårdpersonal har ett särskilt ansvar för att stå upp för vetenskap och kvinnors reproduktiva hälsa.

– Vi skulle inte sy ihop blygdläpparna på en kvinna, som vid en faraonisk könsstympning, för att det är något som krävs inför giftermålet i vissa kulturer. Vem ska stå upp för de här kvinnornas rättigheter om inte ens vi som vårdpersonal gör det?.

Kliniken försvarar operationerna med att det handlar om att hjälpa kvinnor som känner en stark rädsla för att bli utsatta för repressalier från sin familj, släkt och klan om de skulle ertappas med att inte vara oskulder.

Eshraghi säger sig ha förståelse för att unga tjejer rädda för hedersvåld söker sig till kliniker av det här slaget men menar att det är cyniskt av dessa aktörer att exploatera deras rädsla och tjäna stora pengar på den. En ”mödomsreparation” kostar över 15 000 kronor.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
434Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons