Honduras
Utrikes

Nya migrantkaravaner på väg mot USA

Publicerad 10/4/2020
Annons

Under senare år har stora grupper migranter från Centralamerika vandrat norrut, i hopp om att ta sig in i USA. Flödet av migranter avtog då länder i hela regionen stängde sina gränser på grund av coronapandemin. Nu har flera länder återigen lättat på reserestriktionerna vilket resulterat i nya migrantkaravaner.

Tidigare i veckan rapporterade AP News att hundratals migranter samlats i San Pedro Sula i Honduras, en gränsstad nära Guatemala. I sociala medier har under flera veckor den 1:a oktober annonserats som startdatum för en ny karavan som skulle avgå från en lokal busstation. Samlingen skedde bara två veckor efter att Guatemala öppnat sina gränser igen.

Migranterna samlades i staden dagarna innan och majoriteten av dem bestämde sig för att inte vänta på till den utannonserade dagen, utan påbörjade vandringen redan natten innan. Grupperna spreds snabbt ut längs motorvägen. Några började lifta medan resten gick till fots mot Guatemalas gräns.

Tusentals har korsat gränsen

Sent i onsdags rapporterade Guatemalas migrationsbyrå att att nära 1000 människor var på väg över gränsen. Wall Street Journal skriver att cirka 3000 människor tog sig över gränsen dagen efter. Enligt SVT rör det sig främst om unga män.

Norr om Guatemala ligger Mexiko, vars migrationsmyndigheter i ett uttalande sagt att de kommer genomdriva ”säker, ordnad och laglig” migration och inte kommer att tillåta bildandet av en migrationskaravan. Den amerikanska ambassaden i Honduras skrev på Twitter att migration till USA är svårare nu än någonsin och dessutom farligare på grund av COVID-19, i ett försök att bespara migranterna den långa vandringen till USA:s stängda södra gräns.

I lördags meddelade Mexikos regering att 26 000 soldater satts in vid gränsen till Guatemala för att stoppa karavanen från att ta sig in i landet. Myndigheterna meddelar att de kommer att gripa alla som olovligen tar sig över gränsen. Både Mexiko och USA har sedan pandemins härjningar deporterat stora mängder migranter tillbaka till sina hemländer för att försöka tömma sina migrationscentra, som varit stora smitthärdar.

Kan gynna Trump

Flera nyhetskällor menar att den nya karavanen kan gynna USA:s president Donald Trump i dennes återvalskampanj, då han tagit krafttag mot illegal invandring. I förra valet var just den illegala invandringen till USA något Trump pekade på som ett stort problem som han ville åtgärda. I slutet av september sa en talesman för amerikanska Department of Homeland Security till CBS News att en policy, känd som ”Stanna i Mexiko”, effektivt implementerats längs hela gränsen mellan USA och Mexiko.

Samtidigt har det rapporterats att gränsöverträdelser till USA har ökat under pandemin. Hela 50 000 migranter har gripits när de försökt ta sig in i landet under de senaste fyra månaderna. Tack vare den nya policyn har 43 000 av dem kunnat utvisads direkt. Fler utvisningar gjordes i augusti än under någon annan månad skriver CBS News.

Mexiko har i flera månader försökt skicka migranterna söderut från den amerikanska gränsen med bussar. De har dessutom erbjudits möjlighet att söka asyl i Mexiko, men de flesta vill fortfarande till USA.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons