adeolu-eletu-unRkg2jH1j0-unsplash (1)

heymedia

Partner

Nya möjligheter för onlinelån

Publicerad 12/14/2020
Annons

Lån är något som blir aktuellt för de allra flesta människor någon gång i livet. Det kan handla om ett bolån för att köpa sin första bostad, ett enkelt lån för en bil eller något helt annat. Det finns därför väldigt många olika typer av lån, beroende på just vad du vill använda pengarna till.

Internet har också gjort det lättare att få en översikt över de olika typerna av lån som finns tillgängliga. Det här innebär att du lättare kan se över vilken sorts lån som är mest aktuellt för dig, så att du sedan kan ta ett riktigt beslut innan du skickar in en ansökan.

Innan du ger dig på att ansöka om ett lån bör du först lära dig grunderna och förstå vilka förutsättningar du har för att få ett lån. Seriösa aktörer har ganska höga krav på sina låntagare och det är inte alla som kan få en ansökan beviljad, men vad är det egentligen som avgör om du kan få ett lån?

Det går att söka lån med betalningsanmärkning

Man talar ofta om att det är omöjligt att få ett lån om man har betalningsanmärkningar. Det här stämmer visserligen när det gäller större lån, exempelvis bolån eller kontantlån på större belopp. Då blir det svårt att få ett lån beviljat om du inte har en stabil ekonomi och har en tillräckligt hög inkomst.

För mindre lånebelopp är det däremot fullt möjligt att få ett lån även om du har ett par betalningsanmärkningar. Du kan däremot inte ha hur många anmärkningar som helst. Hur många som är acceptabla beror på företagets krav, men ofta handlar det om en maxgräns på ett par stycken.

Om du vill ansöka om ett lån med betalningsanmärkning är det viktigt att man har en stabil ekonomi och det kommer att vara högre krav på din inkomst. Det man framförallt tittar på är att din ekonomi inte har samma problem som orsakade din betalningsanmärkning.

Något du också bör tänka på är att räntan ofta kommer att vara högre. Det är alltså inte säkert att ditt lån kommer att vara billigt, utan antalet anmärkningar kommer att höja räntan. För att försäkra dig om att lånet är så billigt som möjligt, bör du ha en bra inkomst. Räntan baseras framförallt på den risk som långivaren får med dig som låntagare. En högre inkomst sänker risken, även om du har anmärkningar, och kan därför leda till ett lite mer förmånligt lån.

Det är med andra ord väldigt viktigt att du funderar på om du verkligen behöver lånet. Lånet kommer att leda till ökade kostnader och kan i eventuella fall bli påfrestande för din ekonomi. Det är därför viktigt att man undviker onödiga lån, inte minst om man inte har en stabil ekonomi. I värsta fall kan det leda till skulder och du behöver därför se över din ekonomi innan du ansöker om ett lån, oavsett om du har betalningsanmärkningar eller inte.

Viktigt att se över sin egen ekonomi

Innan du börjar ansöka om ett lån är det viktigt att du först ser över din ekonomi. Det är egentligen något man bör göra oavsett om man ska ta ett lån eller inte. Det bästa sättet för att få en översikt av sin ekonomi är med hjälp av en budget. Det är inte svårt att räkna på sin ekonomi och du kommer att få en bättre kontroll över dina pengar.

För att börja måste du först samla alla dina kostnader och inkomster på ett papper eller på din dator, exempelvis i ett exceldokument. Du skriver ned dina inkomster, exempelvis din lön och liknande. Du sätter dig också ned och skriver ned alla dina allmänna utgifter. Du kan till exempel med din transaktionshistorik hos banken räkna ut hur mycket du spenderar på mat, hygien, kläder och så vidare.

När du har räknat ut allt det här kan du se hur bra din ekonomi är och hur du kan förbättra den. Det här är viktigt för din allmänna ekonomi och även när du ska ansöka om ett lån. Du behöver inte nödvändigtvis räkna ut din budget varje månad, det räcker gott och väl om du gör det varje halvår eller en gång om året. Det du ska tänka på är att det kan vara en bra idé att räkna om allting när något förändras i din ekonomi. Det kan handla om en ny månadsutgift, exempelvis ett lån, eller om du får en högre inkomst.

Går att undvika lån i många fall

Något du bör tänka på med alla nya lånemöjligheter är att det inte alltid är en bra idé att ta ett lån. Om du har möjlighet att spara ihop till det du vill köpa, är det ofta bättre att göra det istället. Ett lån leder till kostnader och i totalkostnaden för ditt lån kan bli ganska mycket. Samtidigt kan ett lån leda till problem om du under ett senare skede får oväntade utgifter, eller förlorar den inkomst du hade när du tog lånet.

För att minska kostnaderna för lånet kan du använda jämförelsetjänster som erbjuder information om olika långivare, deras krav och vilka belopp som går att låna. På så vis får du en bättre koll på vilka lån som är aktuella för dig.

Det är därför det också är så viktigt att man ser över sin ekonomi innan man tar ett lån. På så vis kan du försäkra dig om att din ekonomi klarar av lånet och att det är värt kostnaderna förknippat med det, samtidigt som en jämförelsetjänst hjälper dig att hålla nere på totalkostnaden för ditt framtida lån.

Externt Material
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons