I samband med Veterandagen i helgen invigdes ett nytt monument i Ronneby som hedrar de svenskar som tjänstgjort i FN:s fredsbevarande insatser. Även i Oskarshamn invigdes ett monument.

Vid årets ceremoni uppmärksammades särskilt de veteraner som tjänstgjorde vid UNFICYP på Cypern under åren 1964-1993.

LÄS ÄVEN: Forskare kallade IS-terrorister för svenska krigsveteraner

I Brunnsparken i Ronneby invigdes ett monument för de svenskar som tjänstgjort i FN:s fredsbevarande insatser. Monumentet avtäcktes av Jenny Sund vars lillebror David Sund omkom i Bosnien 1999.

– Det var en ära att få vara en del av den här dagen, säger Jenny Sund till statstelevisionen.

Ukraina påverkar

Under ceremonin närvarade även de två Karlskronaborna Tommy Brånhede, som tjänstgjorde i Jugoslavien, och Henrik Skogersson som var i Libanon. De anser att Veterandagen är extra viktig i år med hänvisning till situationen i Ukraina.

LÄS ÄVEN: Ny lagstiftning ska skydda statyer och monument från vänstermobbar

– Det är en speciell stämning i hela Europa just nu som jag tror påverkar alla. Det känns fint att se att så många har valt att komma hit i dag. Det är rörande, säger Tommy Brånhede, som även representerar Sveriges Veteranförbund.

Oskarshamn

Även i Oskarshamn invigdes ett monument som stått klart sedan 2020 men inte kunnat avtäckas förrän nu på grund av pandemin.

Veteranmonumentet är det tredje i Kalmar län. De båda andra finns i Västervik och Kalmar.

– Det känns nästan euforiskt idag. Vi har väntat på den här invigningen sedan 2020. Just med tanke på veteranerna ville vi inte genomföra det förrän restriktionerna var släppta, säger Ted Lindquist, samordnare Oskarshamns kommun, till statstelevisionen.