oscar

Foto: Staff Sgt. Carlos Lazo / CC BY.

Utrikes

Nya regler för Oscarsgalan – bara filmer som uppnår mångfaldskrav kan vinna

Publicerad 9/9/2020
Annons

För att överhuvudtaget kunna vara med och tävla om att utses till årets bästa film måste en rad så kallade mångfaldskrav uppfyllas. Det meddelar Amerikanska filmakademien som sedan 1929 delat ut priset.

Det var i somras som akademin meddelade att man kommer implementera en ”representations- och inkluderingsnorm”. Då fanns dock inga mer konkreta detaljer. Nu står det klart att man kommer att ha normer och krav som påstås syfta till att öka representationen och inkluderingen både framför och bakom kameran.

Till 2025 års upplaga kommer man kräva att endast filmer som uppnår åtminstone två av dessa normer kan nomineras till priset för årets bästa film. Dessa handlar om att huvudrollen eller en viktig biroll måste spelas av en skådespelare från en underrepresenterad etnisk minoritetsgrupp.

Alternativt måste 30 procent av alla skådespelare i de mindre rollerna vara kvinnor, etniska minoriteter, hbtq-personer eller individer med funktionsnedsättning. Ett tredje sätt att uppnå kravet är att berättelsen i sig handlar om dessa.

Påtryckningar

Övriga krav handlar om mer mångfald inom ledarskapsroller, personal och marknadsföring.

Fram tills att reglerna införs fullt ut 2025 kommer filmer som är med och tävlar om bästa film tvingas lämna in ett så kallat Academy Inclusion Standards form.

Efter påtryckningar säger sig akademin ha ökat andelen kvinnor och personer från minoritetsgrupper i sin jury.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
745Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons