En ny rapport från en amerikansk tankesmedja visar att islamistisk terrorism i Europa har ökat med 725 procent mellan år 2007 och 2017.

LÄS ÄVEN: Europas muslimer blir mer radikala – antalet troende nu över 80%

De nya siffrorna är sammanställda av Center for Strategic and International Studies, CSIS, som inriktar sig på försvars-, säkerhets- och utrikespolitiska frågor.

Statistiken inkluderar både genomförda och avvärjda terrorattacker. Enligt rapporten är islamism det överlägset största hotet mot västvärlden.

Fördubbling på ett år
Antalet misslyckade, avvärjda och genomförda attacker i islams namn mer än fördubblades mellan 2016 och 2017. När det gäller denna typ av terrorism på ett tioårsperspektiv, från år 2007 till 2017, är ökningen hela 725 procent.

Från år 2012 ligger ökningen på 450 procent och från 2016 är den 154 procent. Antalet attacker år 2017 är det högsta i Europas historia.

I rapporten framkommer det även att efter år 2014 har allt fler länder i Europa drabbats av islamistisk terrorism, däribland Frankrike, Tyskland, Spanien, Belgien, Sverige, Danmark och Finland.

Stänger moskéer och utvisar imamer
Av rapporten framgår att antalet gripanden relaterade till islamism ökar i Europa och ett antal länder nämns, bland annat Frankrike där man år 2017 godkände en lag som gör det enklare att stänga ned moskéer.

Även i Österrike stänger man ned moskéer. Förra året agerade man mot sju moskéer och 60 imamer utvisades ur landet.

Mellan år 2015 och 2018 har Italien deporterat 313 extremister. I Storbritannien har fler än 100 personer fått medborgarskap återkallade år 2017. När det gäller Sverige framkommer inga liknande uppgifter.

Integrerade terrorister
Enligt rapporten är terroristerna sällan nyanlända asylsökare utan migranter som har befunnit sig i landet under en längre tid, vilket i sin tur skapar frågor kring hur väl integrationen fungerar i västvärlden.

LÄS ÄVEN: Forskare: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”

För två månader sedan uppmärksammade Samhällsnytt hur en nederländsk forskare hävdar att inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer. Han baserade uttalandet på över tjugo års studier och menar att orsaken ligger i själva religionen.

Högerextrem terrorism
I rapporten uppmärksammar man även en ökning av högerextremt våld i Europa. Mellan år 2016 och 2017 uppges en ökning med 43 procent.

”Ingenting att göra med massinvandring”
Donald Trump Junior, son till USA:s president Donald Trump, kommenterade sarkastiskt rapporten från CSIS på Twitter: ”Det har självklart ingenting med massinvandring att göra”, skriver Trump Jr.

LÄS ÄVEN: Snart frisläpps 1 500 terrorister i Europa – Säpo: ”En stor utmaning inom kort”