upplands-vasby-kommundirektor
Inrikes

Nya styret i Upplands Väsby fortsätter kosta – kommundirektör får 2,2 miljoner i fallskärm

Publicerad 12/6/2018
Annons

Tidigare i veckan röstade kommunstyrelsen i Upplands Väsby ja till att ta bort taket för arvode samtidigt som man kraftigt höjde kommunalrådens arvoden. Nu avslöjas en ny kostnad för skattebetalarna i kommunen när Alliansen gör sig av med en moderat kommundirektör genom att dela ut en rejäl fallskärm.

Förändringens vindar blåser över Upplands Väsby norr om Stockholm sedan Alliansen tillsammans med det lokala partiet Väsbys Bästa Sida har intagit kommunstyret. En del av förändringarna har lett till kostnader för Väsbyborna relaterade till själva kommunstyret.

I måndags röstade kommunstyrelsen ja till att eliminera taket för kommunalrådens arvode och att även höja deras nuvarande arvode med 30 procent, från 31 250 kronor till 40 625 kronor i månaden. Kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) motiverade förslaget med politikernas höga arbetsbelastning och stora ansvar.

LÄS MER: Upplands Väsby tar bort lönetak och höjer löner med 9 000 kr – ”Inte anmärkningsvärt”

Det nya minoritetsstyret med Alliansen i spetsen valde i november att med omedelbar verkan avsluta den tidigare riksdagsledamoten och ministern Hillevi Engströms (M) tjänst som kommundirektör. Engström säger sig inte ha fått några indikationer på att hon inte längre var en del av planerna.

Kommunens skattebetalare tar notan för att betala Engströms avgångsvederlag i form av uppsägningslön, avgångsvederlag, tjänstepension och innestående semester värt åtminstone 2 160 000 kronor, avslöjar Mitti.

Väcker reaktioner

Efter måndagens sammanträde ventilerade den rödgröna oppositionen sin kritik mot Alliansens klubbade förslag rörande arvode. Socialdemokraterna i Upplands Väsby anser att förändringarna inte går ihop med Alliansens skattesänkningar och nedskärningar.

Redan i november när Upplands Väsbys starke man, kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) skrev under Engströms uppsägningsavtal beklagade sig oppositionen över beslutet och framtiden.

– Det är beklagligt att Hillevi Engström måste lämna kommunen. Om Väsbyalliansen, med Oskar Weinmar i spetsen, fortsätter med denna ledningsstil bådar det illa för framtiden, säger Anders Rosén, gruppledare för Vänsterpartiet till Vi i Väsby.

LÄS MER: Kommunalråd höjer egna löner rejält – sänker samtidigt för oppositionsråden

M: ”Har jag inte i huvudet” 

Oskar Weinmar vill inte kommentera till Mitti varför kommundirektören fick gå på dagen. Samtidigt har han redan påbörjat en rekrytering av en ny kommundirektör. Vad det innebär för ytterligare kostnad för kommunens skattebetalare, det vet han inte.

– På sedvanligt brukligt sätt så tar man in experthjälp som hjälper till när man rekryterar på den här nivån. Vad det kostar har jag inte i huvudet, säger Weinmar (M) till Mitti.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons